Un estudi que ha liderat l'Hospital Parc Taulí ha detectat que el 46% de les persones que es treuen la vida contacten prèviament amb l'assistència sanitària primària. De les 2.109 persones analitzades entre el 2010 i el 2015 a la demarcació de Barcelona, el 33% van morir durant la setmana següent i el 58,5% al cap d'un mes.
Segons el treball, que ha estat publicat a la revista Archives of Suicide Reasearch, les dades mèdiques d'aquestes persones, mitjançant tècniques d'Intel·ligència Artificial, permetrien fer una detecció i gestió més eficient dels casos d'alt risc i, d'aquesta manera, evitar moltes morts localitzant i ajudant aquestes persones.
L’estudi del Taulí ha confirmat aquesta tendència i ha rebel·lat que moltes de les persones que es van treure la vida a Barcelona havien fet un ús freqüent dels serveis de salut d’atenció primària, havien estat derivats a especialistes en salut mental o havien estat de baixa laboral durant l’any anterior.
Els factors de risc que s’associen a un augment del perill de mort per suïcidi són tan diversos com autolesions, intents anteriors, trastorns psiquiàtrics diagnosticats, ús indegut de substàncies, antecedents familiars, altres patologies, ingrés hospitalari recent, dolor crònic, pèrdua laboral o econòmica, entre d’altres.
En aquest entorn, el doctor Marc Fradera, el responsable del treball, ha afirmat que les observacions que han fet confirmen que sovint els pacients suïcides es posen en contacte amb el sistema sanitari d’atenció primària, però no són detectats com un alt risc de suïcidi o no es gestionen eficaçment per a la prevenció. És per això que disposar de registres mèdics electrònics amb les dades sobre molts factors de risc suposaria una oportunitat d’intervenció clínica amb les eines adequades.
Un estudi del Taulí detecta que el 46% de les persones que es treuen la vida fan ús dels serveis de salut
El treball suggereix utilitzar la Intel·ligència Artificial per detectar i gestionar els casos d'alt risc
Ara a portada
Publicat el 06 de juny de 2021 a les 10:00