Sant Cugat ha concedit la medalla d’Honor de la ciutat a la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat. La sessió extraordinària del ple municipal ha comptat amb el vot favorable de tots els grups municipals. La medalla es lliurarà el pròxim 5 de febrer, a les 18 hores, a la Sala Clavé del Teatre La Unió, en un acte públic amb els membres de la junta de l’entitat.
Jordi Bell, president de la Comissió de Sant Antoni Abat, ha donat les gràcies per la concessió de la medalla i ha agraït també “la feina de tota la gent que ho ha fet possible al llarg de mes de 160 anys”.
Per la seva banda, l’alcalde, Josep Maria Vallès, ha destacat la feina feta per generacions anteriors per mantenir viva la tradició de Sant Antoni: “Un munt de persones han treballat perquè la festa de Sant Antoni arribi als nostres dies. A totes elles els hi vull donar les gràcies en nom de la ciutat. La concessió d’aquesta Medalla d’Honor de la ciutat és un reconeixement a totes les generacions que han treballat per mantenir viva una festa que reuneix tradició i modernitat, i que connecta el Sant Cugat actual, viu i dinàmic, amb el nostre passat agrícola”.
Documentada fa 164 anys
La Festa de Sant Antoni Abat és una de les festes de Sant Cugat amb més tradició històrica. Està documentada, intermitentment, des de l’any 1861, i amb continuïtat des de l’any 1902, llevat dels anys 1937 a 1939, com a conseqüència de la Guerra Civil. L’organització de la Festa ha estat impulsada, des dels seus inicis, per persones vinculades a àmbits com ara l’econòmic, el polític o el social de la població. Ha rebut diversos noms en el decurs de la seva història. Entre els més utilitzats destaquen, Societat de Sant Antoni Abat, Administradors de la Festa de Sant Antoni, Societat de Carreters, Agrupació de Traginers de Sant Antoni Abat i, en les darreres dècades, Comissió de Festes de Sant Antoni Abat.
L’acte fundacional de l’actual Comissió va tenir lloc el 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat, de l’any 2000. A l’acta fundacional de l’actual Comissió és declara l’objectiu principal de l’entitat: “Actualment, la gran majoria de la població ja no es dedica a l’anomenat sector agrícola, de fet, a Sant Cugat, és cada cop més difícil trobar-hi algú, no solament que s’hi dediqui, sinó que conegui la vida de pagès, les tradicions i festes, les feines i la manera de desenvolupar-les. És per això que per evitar la pèrdua, no només de la tradicional Festa de Sant Antoni Abat sinó dels coneixements i la cultura pròpia d’una forma de vida, no massa llunyana en el temps, però si a molta distància de la societat actual, la Comissió de Festes de Sant Antoni ha decidit convertir-se en Associació sense afany de lucre, reafirmant la seva voluntat de que la Festa Sant Antoni Abat serveixi de pont entre el nostre origen com a poble i la ciutat actual”.
L’actual Comissió organitzadora és continuadora de les diferents societats que, en el decurs de la seva història han fet de la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Cugat la festa de traginers, carreters, pagesos, ramaders i també dels animals que han format part fonamental de l’economia de la població fins els anys 70 del segle XX i més tard amb la incorporació d’elements lúdics com les hípiques i de cultura popular i tradicional. La Medalla d’Honor de la ciutat és una distinció recollida al Reglament especial d’honors, distincions i protocol de l’Ajuntament, aprovat l’any 2006.
Cronologia històrica de la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Cugat:
- 1861- Constància del ball de Sant Antoni de gener i dels seus organitzadors per part de l’Ajuntament de Sant Cugat. La constatació de la celebració del ball queda demostrada en una reclamació per part d’hisenda.
- 1867 / 1870- Ofici matinal del dia de Sant Antoni Abat a l’església de Sant Pere d’Octavià organitzat per la Societat de Sant Antoni Abat.
- 1873- Constància, l’any 1973, del centenari de la Festa, com ho demostren la medalla commemorativa i el recull de premsa comarcal de l’època.
- 1879- Constància del Montepio de Sant Antoni Abat per una modificació dels seus estatuts davant del Govern Civil
- 1880- Es troba una caixa, amb data inscrita, on es guardava material de la Festa.
- 1902- Primera notícia documentada de la benedicció dels animals, a “l’hora acostumada”, fet que indica que es feia amb anterioritat. La parròquia de Sant Pere d’Octavià relaciona noms d’administradors fins el 1920.
- 1903- Primera constància de la Passada que coneixem avui dia com els Tres Tombs. Es qualifica com tradicional, cosa què indica que es feia amb anterioritat.
- 1918- La parròquia de Sant Pere d’Octavià de Sant Cugat del Vallès relaciona noms de banderes fins el 1976.
- 1919- Constància de la Societat de Carreters de Sant Cugat del Vallès, organitzadors de la Festa.
- 1920 / 1930- Fort augment de socis i de l’inventari material de la Societat.
- 1936- Darrera celebració de la festa abans de la Guerra Civil.
- 1940- Represa de la Festa després de la Guerra Civil. La Parròquia i els devots de Sant Antoni sufraguen l’escultura de Sant Antoni, que encara es pot veure a l’església del Monestir.
- 1951- L’Ajuntament convida a la Comissió de l’època a formar part del Patronat de festes del municipi. El representant de la Comissió manifesta que la Festa és autosuficient. Participen durant uns anys en les festes de la Vila amb alguna aportació econòmica.
- 1960- Relleus a la Comissió. Incidències per davallada de l’agricultura.
- 1970- Les hípiques fan revifar la Festa.
- 1973- Centenari de la Festa, segons consta a la medalla commemorativa de l’efemèride i a la premsa comarcal de l’època.
- 1978- Lliurament de la medalla de plata de la Vila al mèrit cultural per part de l’Ajuntament. En l’argumentari consta com a antiguitat de celebració de la Festa principis del segle XIX, sense aportar documentació. Ressalta la seva imbricació amb la població.
- 1980- La Comissió és inclosa en la llista d’entitats de la ciutat per part del primer Ajuntament democràtic.
- 1990- La cultura popular i tradicional agafa protagonisme a la Festa.
- 2000- Surten en la Passada les tres banderes de la Festa en homenatge històric als components de la Comissió i als col·laboradors.
- 2018- Els Foguerons donen vitalitat a la Festa.
- 2024- La Festa continua i la Comissió també. Com és tradicional, com a banderers s’homenatgen persones, famílies, o entitats, destacades en la vida de la ciutat. Aquest 2024 ho ha estat l’Entitat Sardanista per l’organització de la Capitalitat Nacional de la Sardana