Els pagesos de Collserola rebran una «compensació» de 3.000 euros pel seu servei a l'ecosistema

El Contracte Agrari de Collserola, desenvolupat en el marc del programa Alimentem Collserola, té com a objectiu reivindicar l'impacte que brinda l'activitat agrària al Parc

Un pagès de La Rural de Collserola
Un pagès de La Rural de Collserola | Sergi Baixas
S.B.
31 de maig del 2022
Actualitzat el 02 de juny a les 17:35h
 
L'Assemblea General del Consorci del Parc Natural (PNC) ha aprovat inicialment aquest mes de maig el Contracte Agrari de Collserola, una subvenció anual de 3.000 euros per a cadascuna de les 25 explotacions de la Serra. Aquest ajut pretén "compensar econòmicament" els serveis que ofereix la pagesia a través d'una convocatòria de pagaments específica i oberta a tots els projectes professionals dedicats al sector primari. D'aquesta manera, confien, es fomentarà una millora de les pràctiques agroramaderes i una transició agroecològica al pulmó verd de Barcelona.

I és que el Consorci reconeix que l'activitat de la pagesia a Collserola és "fonamental" per la conservació del mosaic agroforestal, el paisatge i la biodiversitat. Aquesta, garanteix una sèrie de serveis ecosistèmics que contribueixen a la salut de l'entorn natural amb, entre d'altres, el manteniment d'espais oberts per la prevenció d'incendis, la millora de la fertilitat del sòl o la provisió d'aliments de proximitat i qualitat.

En una nota de premsa, el PNC exposa que aquests valors "queden en molts casos invisibilitzats, malgrat la significativa aportació que fan a la societat i al medi i, de retruc, a l'estalvi monetari que suposen respecte a la contració pública per al manteniment i neteja d'espais forestals". Així doncs, aquest ajut de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pretén reconèixer aquest servei.

Aprovades les bases i la convocatòria del CAC, durant aquest 2022 es realitzarà una prova pilot per tal de posar-lo en pràctica i testar-ne el seu funcionament. Posteriorment, es realitzarà una avaluació amb els agents implicats, sobretot amb la pagesia de Collserola, per corregir i millorar la proposta, amb l’objectiu d’esdevenir una eina estructural per a la Transició Agroecològica del Parc de Collserola.