La Fiscalia de Tirana (Albània) ha demanat a l'ambaixada espanyola del país que intervingui davant l'Estat per aconseguir una resposta a les reclamacions de l'enviament del cor d'un ciutadà albanès mort el 2020 a l'Hospital del Mar de Barcelona. El cadàver de Saimir Sula va arribar sense aquest òrgan al seu país d'origen quan van repatriar-lo per a una segona autòpsia.
L'escrit de la Fiscalia de Tirana a l'ambaixada remarca que el país ho investiga com un presumpte cas de tràfic d'òrgans, motiu pel qual han enviat quatre reclamacions i dues comissions rogatòries: "Malgrat la nostra insistència, no hem rebut cap resposta", assenyala la Fiscalia. El ministeri públic albanès fa una petició que qualifica d'"indispensable i legítima": fer una prova d'ADN al cor del difunt, que està dipositat a Barcelona i que es va extreure per a l'autòpsia, per confirmar que és el seu. Per això reclama que, de no poder-se enviar l'òrgan a Tirana, Espanya faci la prova genètica.
Per la seva banda, fonts del Ministeri de Justícia remarquen que la petició correspon als jutjats i que el govern espanyol "només assumeix la funció de donar tràmit a la sol·licitud, sense cap competència sobre el seu contingut". A més, sostenen que s'han enviat a Albània "totes les diligències i resolucions dictades pel jutjat" que s'ha encarregat del cas, de qui esperen la resposta sobre l'última petició per fer la prova d'ADN. "Si de moment no s'ha practicat aquesta prova és perquè el jutjat (i no el ministeri) ha entès que no procedeix, i així s'ha comunicat a Albània", defensen.
Sula va anar a l'hospital el 8 de maig de 2020 amb febre i sospites que podia tenir Covid, però va donar negatiu en el test. Davant l'agitació que mostrava -que els metges van relacionar amb l'esquizofrènia que patia- li van donar tranquil·litzants i va quedar ingressat fins a l'endemà, amb contencions mecàniques fins que es va calmar.
Davant un "episodi brusc d'agitació", l'informe forense exposa que vuit vigilants de seguretat el van reduir i li van injectar un antipsicòtic, i a continuació va patir una parada respiratòria. L'autòpsia va resoldre que havia mort per l'aturada cardíaca, propiciada per una artèria obstruïda, sumada al fet que tenia bronquitis i febre, i l'informe descartava cap implicació dels cops que va rebre durant la contenció.
La família de Sula, representada per l'advocat Carlos Sardinero, va denunciar la mort als jutjats de Barcelona com un presumpte delicte d'homicidi imprudent i, davant les sospites que encara manté, va demanar una segona autòpsia a Albània. En el recurs que intenta reobrir el cas, l'advocat de la família Sula sosté que la contenció dels vigilants de seguretat va ser "desproporcionada" i subratlla que, sense el cor, la segona autòpsia a Albània no pot determinar la causa de la mort.
Albània reclama a l'Estat el cor que li falta al cadàver d'un home mort a Barcelona
Saimir Sula va morir després de ser reduït per part de vuit vigilants de l'Hospital del Mar

- Personal sanitari de l'Hospital del Mar, atenent un pacient a l'UCI -
- ACN
Ara a portada
Publicat el 24 de desembre de 2022 a les 14:52
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 24 d'abril: es manté l'ambient assolellat
-
Societat Multes de fins a 250 euros per fer servir el mòbil amb volum al transport públic de Portugal
-
Societat Tanca un històric col·legi català amb 106 anys d'història
-
Societat Revilla considera que el rei emèrit podria recuperar el seu prestigi «portant els diners a Espanya»