Amb vot electrònic i urnes: així serà la multiconsulta que Colau manté en peu

El govern municipal compta a ratificar en el ple del 23 de març les tres preguntes que s'inclouran en la votació sobre la gestió de l'aigua, la gentrificació i memòria històrica | "No està en perill. Continuem treballant per fer-la abans de l'estiu", assegura la regidora Gala Pin davant dels recursos presentats

Publicat el 13 de febrer de 2018 a les 19:35
Una consulta que durarà una setmana sencera amb tres preguntes vinculades a la gestió de l'aigua, la gentrificació i la memòria històrica. El govern d'Ada Colau està decidit a organitzar abans del juliol la primera multiconsulta de l'Ajuntament, una de les propostes estrella del programa electoral de Barcelona en Comú, malgrat els diversos recursos que n'amenacen la celebració. "No està en perill. Continua endavant i continuem treballant per fer-la abans de l'estiu", garanteix a NacióDigital la regidora de Participació i de Ciutat Vella, Gala Pin. El nou Reglament de Participació Ciutadana permet una multiconsulta anual, excepte en any d'eleccions municipals.

La idea del govern municipal és organitzar la votació d'enguany entre un dilluns al matí i un diumenge al migdia, segons concreta Pin. Cada dia es podrà participar amb vot electrònic, a través de la plataforma Decidim Barcelona, el web que l'Ajuntament ja té actiu per als processos participatius. Aquí caldrà registrar-se, però el dissabte i el diumenge també hi haurà la possibilitat de votar presencialment "amb urnes" en un punt per a cadascun dels 73 barris de la ciutat, explica la regidora. Hi podran votar tots els empadronats a la capital catalana majors de 16 anys. Abans de tot, però, encara s'han de superar uns quants passos.

Aquests dies les entitats que promouen la votació de les tres preguntes esgoten els darrers cartutxos. Cada iniciativa ha de reunir un mínim de 15.000 signatures perquè l'Ajuntament l'accepti la seva qüestió com una de les que se sotmetran a votació. Pin ja ha signat un decret per allargar el període de recollida de firmes fins al 28 de febrer i deixar uns dies més de marge per garantir que les tres iniciatives recullin els suports exigits. Una d'elles ja ha anunciat aquest mateix dimarts que ja les ha aconseguit: es tracta de la Remunicipalitzem Barcelona, que impulsen una quarantena d'entitats com Aigua és Vida.

La seva pregunta té a veure amb un dels subministraments més bàsics: "Vol vostè que la gestió de l'aigua a Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?". Per la seva banda, la iniciativa #HabitemElSantPau planteja la compra del gimnàs Sant Pau del barri de Sant Antoni, que havia estat en risc de desaparèixer, i la creació de 50 pisos públics per lluitar contra la gentrificació. En tercer lloc hi ha la promoguda per un grup on participa Tanquem els CIE, amb la finalitat de canviar el nom de la plaça dedicada a l'esclavista Antonio López pel d'Idrissa Diallo, el jove guineà mort al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca la nit de reis del 2012.
 

La d'#HabitemElSantPau ja ha aconseguit 10.000 signatures, i planteja la pregunta: "Vol que l'ajuntament adquireixi la parcel·la de Ronda Sant Pau 46 amb l'objectiu de contrarestar l'expulsió de veïnes dels barris mitjançant: engegar un projecte pilot amb la construcció de 50 habitatges públics i inclusius i garantir la continuïtat de l'acció solidària i comunitària del projecte Gimnàs Social Sant Pau?". La de Diallo, interpel·la si "està vostè d'acord amb què es canviï el nom de la plaça d'Antonio López pel de plaça d'Idrissa Diallo com un acte de reparació històrica?".

Segons Pin, la intenció del govern és validar les signatures durant les primeres setmanes de març perquè en el ple del dia 23 d'aquest mes es puguin ratificar les preguntes. La multiconsulta no serà vinculant, però a la sessió els partits hauran de dir si acataran el resultat. A partir de llavors Colau disposarà de dos mesos per firmar el decret de convocatòria de la votació. Abans de la setmana de votacions se celebrarà un mes previ de debat per confrontar punts de vista sobre les preguntes. El Reglament de Participació Ciutadana prohibeix celebrar la multiconsulta el juliol ni l'agost, o sigui que com a molt tard s'haurà de fer el juny. Això si no hi ha cap impediment judicial que torpedini aquest procés.
 

Tres representants dels promotors de les preguntes de la multiconsulta. Foto: ACN


Els recursos que s'han presentat contra la votació

Ara com ara hi ha tres recursos judicials per la via contenciosa contra el reglament de participació, que es va aprovar l'octubre: un l'ha presentat la delegació del govern espanyol a Catalunya, un altre la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic en l'àmbit de les Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics (CCIES), on participa Agbar, i un tercer, de l'associació Advocats Catalans per la Constitució, que ha col·laborat amb Societat Civil Catalana per denunciar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs perquè tornin els diners de la consulta del 9-N.

A més a més, l'empresa d'aigües ha presentat un recurs d'alçada davant de l'Ajuntament perquè no s'admeti a tràmit la pregunta sobre aquest subministrament perquè no és "prou clara" i considera que envaeix competències. El consistori li contestarà que sí que les té, però que les ha delegades en l'Àrea Metropolitana. Encara hi ha una darrera dificultat: l'Ajuntament ha desistit del concurs de producció de la multiconsulta després d'haver quedat suspès a instàncies d'una de les empreses que hi havia concorregut –3CS Cambios Estratégicos-, però preveu celebrar-la amb recursos propis i suports externs puntuals.

[blockquote]Han recorregut la delegació del govern espanyol, una associació d'advocats, i Agbar i una entitat on participa[/blockquote]
Pin indica que la suspensió del concurs només pot afectar qüestions concretes, com ara no disposar de dos punts mòbils de votació com s'havia previst, i que ja s'ha licitat el vot electrònic per 858.000 euros (cal sumar-hi l'IVA). La preocupació per la viabilitat de la multiconsulta pot venir de si algun dels recurrents demana suspendre la consulta com a mesura cautelar, cosa que hauria d'acceptar un jutge. Els serveis jurídics municipals confien en el fet que difícilment ho demanarà ningú si no ho ha fet de bones i primeres. En tot cas, la regidora evita concretar per ara què pensa fer l'Ajuntament si s'arriba a aquest escenari, i que llavors s'estudiaria quina ha de ser la resposta municipal.

En opinió de Pin, "amb recursos com el d'Agbar el que fa és posar en perill la cultura democràtica de la ciutat", però insisteix que malgrat tot segueix endavant. Explica que, després que s'aprovin les preguntes en el ple de març, es començarà una campanya de comunicació sobre la multiconsulta i que s'enviarà un llibret als barcelonins amb una opinió a favor i una en contra per pregunta. La partidària serà del grup promotor de cada iniciativa i la contrària s'escollirà per sorteig entre les entitats que vulguin dir-hi la seva. L'Ajuntament només podrà fer crides a la participació, però els grups polítics sí que podran posicionar-se.
 

Hereu quan va dir que havia votat a la consulta de la Diagonal. Foto: ACN


Evitar repetir els errors de la consulta de la Diagonal

El que és segur a hores d'ara és que el govern de Colau s'ha assessorat per aprendre i no repetir els errors de la consulta sobre el tramvia de l'avinguda Diagonal que es va celebrar el maig del 2010. Amb la Diagonal hi va haver problemes amb el vot electrònic, fins al punt que el llavors alcalde, Jordi Hereu, va encetar la votació dient als periodistes que ja havia votat quan en realitat no ho havia pogut fer perquè el sistema no va funcionar bé. Va participar-hi poc més del 12% del cens. La mitjana de processos d'aquestes característiques al món està sobre el 9-11%, segons Pin, que vaticina que a la primera multiconsulta difícilment se superarà aquest percentatge.

 
Agbar adverteix l'Ajuntament de "conseqüències"
La remunicipalització de l'aigua que promou el govern d'Ada Colau li genera tensions amb Agbar, i aquest dimarts han tornat a aflorar. El president de la companyia, Àngel Simon, ha avisat l'Ajuntament que "saltar-se la legalitat té conseqüències", per la qual cosa ha sostingut que creu que el consistori complirà amb els compromisos que té amb l'empresa, en referència a la concessió que té per prestar el subministrament d'aigua a la ciutat.

"La legalitat existeix, la legalitat no es pot saltar i qualsevol que se la salti té unes conseqüències molt clares", ha recalcat Simon en una conferència a l'escola de negocis Esade. Ha remarcat que la competència de l'aigua és de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i no dels municipis que la integren. Justament aquesta qüestió és la que ha motivat el recurs d'alçada de l'empresa contra la pregunta de la multiconsulta sobre l'aigua.