El cens municipal publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística deixa un canvi en el rànquing dels pobles amb menys habitants de Catalunya. Les dades de l'1 de gener del 2024 reflecteixen que Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà, torna a ser el municipi menys poblat del país per primer cop des de 2016.
Aquest poble es queda ara amb 26 habitants, ja que en va perdre tres al llarg del 2023. Això implica que superi a Gisclareny, a la mateixa comarca, que en aquesta última actualització del cens se situa en segon lloc amb 30 habitants. Ja per darrere queden la Febró (Baix Camp) amb 36 habitants, la Cava (Baix Ebre) i Forès (la Conca de Barberà) amb 40 respectivament, Fígols i la Quar (Berguedà) amb 42 i 44 respectivament.
Amb l’inici de segle, Sant Jaume de Frontanyà va posicionar-se com a municipi menys poblat segons el padró, rellevant Tiurana (Noguera), que ho era l’any 2000. El poble berguedà, que ha fluctuat entre els 25 i 30 habitants la majoria dels anys, va estar a la cua una dècada i mitja, fins que una lleugera pèrdua d’habitants a Gisclareny la van situar última del rànquing el 2017, amb 27 habitants.
Per contra, pel que fa als municipis més poblats del país, no hi ha cap canvi rellevant. La ciutat de Barcelona acumula prop d'1,7 milions d'habitants, seguida d'altres municipis de l'arc metropolità com l'Hospitalet de Llobregat (282.299), Terrassa (228.294), Badalona (226.219) i Sabadell (221.564). Pel que fa a les altres capitals de demarcació, Lleida suma 144.878 habitants, Tarragona 141.018 i Girona 106.476.
En la mateixa línia, l’anàlisi de la població municipal permet concloure que 19 municipis catalans concentren la meitat de tota la població del país. Així, una mica més de quatre milions de persones viuen a Barcelona, l’Hospitalet, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Rubí, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels i Viladecans, les ciutats més poblades de Catalunya.
D’altra banda, les dades també mostren que Puigcerdà és la capital de comarca amb més creixement de població del país, un 2,7% interanual. A més, per primera vegada a la seva història supera els 10.000 habitants. En conjunt, pràcticament dos de cada tres municipis catalans han experimentat un augment poblacional l’últim any.