Cas Activa Mútua: els documents que sustenten la denúncia revelen sobresous i favoritismes

Les presumptes irregularitats en mans de la Fiscalia i la Seguretat Social inclouen factures i pagaments que posen sota sospita la gestió feta per l'entitat

Seu d'Activa Mútua, al carrer Bailén de Barcelona.
Seu d'Activa Mútua, al carrer Bailén de Barcelona. | Adrià Costa
Karma Peiró / Sara González
14 de juny de 2017, 23:10
Actualitzat: 16 de juny, 19:27h
Activa Mútua està sota el focus tant de la Fiscalia com dels inspectors de la Seguretat Social. Ho està arran d'una denúncia que va ser revelada aquest dimarts per NacióDigital i que apunta a la "gestió fraudulenta" de fins a 1,2 milions d'euros de diner públic i "enriquiment il·lícit" de tipus mercantil de més de 20 milions d'euros. Amb aquests diners de la Seguretat Social, els que provenen de les cotitzacions i garanteixen la guardiola de les pensions, membres de la direcció de la mútua s'haurien beneficiat de sobresous i haurien teixit un presumpte entramat de facturacions a empreses per tal de beneficiar exdirectius, amics o familiars de l'actual direcció de l'entitat. La denúncia presentada a la Fiscalia se sustenta en tota una sèrie de documentació a la qual ha tingut accés aquest diari.

Serà el fiscal Fernando Madonado qui determini si veu indicis de delictes o bé si el cas es queda en conductes qüestionables èticament. Per ara, el director gerent de la mútua, Miquel Àngel Puig, manté que totes les acusacions són "falses" i defensa que tota la facturació i pagaments s'ajusten a la llei i estan "plenament justificats".

Sobresous de directius

L'escrit que el ministeri públic té a les seves mans apunta directament al presumpte cobrament de sobresous per part del director gerent, Miquel Àngel Puig, i el subdirector general, Ferran Plana. El denunciant revela que s'utilitza el compte de patrimoni privatiu per abonar 1.000 euros mensuals en concepte de suposats sobresous al marge dels seus respectius salaris, de 117.000 euros i 105.000 respectivament. 

El document que es mostra a continuació és una còpia de l'apunt comptable del centre de Tarragona del compte de patrimoni privatiu de la mútua.
 

Una còpia del compte de patrimoni privatiu d'Activa Mútua


La llei estableix que les mútues, com a entitats sense ànim de lucre que gestionen recursos públics, han de retornar cada any a la Seguretat Social el 80% dels excedents que tinguin. Del 20% restant, la meitat hauria d'anar a la reserva complementària i l'altra meitat a la reserva d'assistència social. Això vol dir que ha de destinar-se a ajustos de tresoreria o activitats pròpia de la mútua. Tanmateix, el denunciant apunta que es destina part d'aquestes recursos a pagar sobresous que no s'ajusten a la llei, que aquesta pràctica es va fer almenys entre 2011 i 2014 i que l'import podria ser d'almenys 144.000 euros.

Preguntada per aquesta qüestió, fonts d'Activa Mútua asseguren que només pensen respondre a les preguntes formulades per la Fiscalia. Amb tot, NacióDigital ha pogut parlar amb una veu coneixedora d'aquesta situació, que argumenta que qui donen les ordres són els càrrecs de direcció i aquells que les executen donen per fet que allò que se'ls transmet està permès. "Si se sabés que és il·legal, imagino que no es comptabilitzaria", asseguren.

Contractes "a dit" a una empresa que té relació amb la dona del gerent

El denunciant apunta també una "contractació a dit" perquè existeix tota una sèrie de factures al despatx Domingo Ferré ARQS que superen els 50.000 euros per serveis que no han estat licitats. Assenyala també que amb aquest despatx treballa com a decoradora autònoma la dona del director gerent, Esther Massana, des de l'any 2015 i que aleshores la facturació a Domingo Ferré ARQS es va disparar. Dels 60.100 euros facturats l'any 2014, s'hauria passat a 139.300 el 2015 i 92.000 l'any 2016. 

El denunciant apunta que el despatx fa "d'empresa pantalla". Afegeix, com a exemple, que a l'oficina del Vendrell hi ha una factura "d'aproximadament 4.000 euros" per fer un informe sobre la idoneïtat o no de seguir pagant el lloguer d'un local que no s'utilitza des de fa cinc anys. 

Facturacions sota sospita a empreses d'exdirectius

Tot i que Activa Mútua té advocats en plantilla, externalitza serveis. En concret, se sol·liciten serveis a AGL Advocats Tarragona. Es dona la circumstància que un dels socis fundadors del bufet és Javier Artal Morillo, que va ser expresident de la mútua Reddismat -que es va fusionar l'any 2008 amb Activa Mútua- fins a l'any 2007 i vicepresident d'Activa Mútua fins l'any 2011. 

En concret, les factures van a nom de quatre advocats que treballen en aquest bufet i el denunciant apunta que algunes són "fictícies", que de vegades es factura "dos cops pel mateix servei" a dos advocats diferents o bé es "multiplica per quatre" el preu del mercat. La seva conclusió és que, suposadament, Activa Mútua "financia" el bufet amb serveis "simulats, no prestats, inflats o duplicats". 

La denúncia també fa referència a pagaments realitzats a empreses de promoció immobiliària per serveis jurídics i de casos mèdics. L'administrador únic d'aquestes empreses -Aldimapa i Palrec- és la mateixa persona. Es tracta de Jesús Palau Vallverdú, exmembre del patronat de la fundació Reddis, una de les entitats que es van fusionar a Activa Mútua. En aquests moments, formen part d'aquest patronat tant Puig com altres directius d'Activa Mútua. El denunciant calcula que es podria haver facturat a Aldimapa almenys 46.700 euros i 45.500 a Palrec, dues empreses diferents que comparteixen el mateix número de compte.

Gratificacions a familiars

El denunciant també posa sobre la taula el presumpte pagament de gratificacions a familiars de Miquel Àngel Puig "fora del conveni". En concret, a dues de les seves filles. Preguntat per aquesta qüestió, el director gerent d'Activa Mútua assegura que en el cas d'una d'elles va ser per un conveni de pràctiques signat amb la fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona. "Hi ha un conveni signat i se li va pagar una quantitat mínima durant tres mesos. L'import era d'una mitjana de 600 o 700 euros. Què hi ha d'il·legal en això?", diu Puig.

El sou de la mútua de l'alcalde de Móra d'Ebre

El nom de l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol (CiU), també surt a la denúncia per haver cobrat de la mútua estant al capdavant del consistori i sent diputat de la Diputació de Tarragona, tasca pel qual rep un sou per la seva dedicació exclusiva. Piñol fa poques setmanes que ha deixat de cobrar de Mútua Activa. Ell era treballador de l'entitat des de l'any 2008 i va deixar de treballar-hi l'any 2012 per dedicar-se a l'alcaldia. Amb tot, va mantenir un contracte a mitja jornada cobrant aproximadament 1.800 euros bruts mensuals. Fins fa poques setmanes. En total, suposarien uns 150.000 euros en els darrers 5 anys. "En aquest moment estic en dedicació exclusiva a la Diputació de Tarragona i en excedència total a Activa Mútua 2008, per tant cobrant sou només de la Diputació", ha assegurat aquest dimecres l'alcalde a través d'un comunicat.

Piñol assegura que fins ara havia "combinat" totes les tasques perquè entenia que la situació era "absolutament compatible". "Sempre he presentat les meves declaracions de béns i incompatibilitats on figura tota aquesta informació, entenent que tot era correcte, mai ningú m'ha dit el contrari. Per tant, mai he amagat res", afirma.














 
Arxivat a