
Alumnes del grau d’Arqueologia de la UB durant una de les sessions pràctiques de prospecció geofísica. Foto: VallsDiari.cat
Estudiants del grau d'Arqueologia de la UB han descobert les restes d'una construcció ibèrica a Valls. A finals del mes d'octubre els alumnes van localitzar un fossat de més de 2.200 anys d'antiguitat que defensava la ciutat ibèrica del Vilar de Valls, sota l'actual municipi a l'extrem est, on ara hi ha edificis i l'estació ferroviària. Segons els investigadors Jaume Noguera, del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB, i Jordi López, de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, directors de l'excavació, aquest assentament podria haver estat destruït pels romans durant la Segona Guerra Púnica (218-202 aC), que va enfrontar Roma i Cartago per l'hegemonia de la Mediterrània.
En el marc de les pràctiques del grau, un centenar d'estudiants van dur a terme prospeccions a peu, amb detectors de metalls, fotografia aèria i prospeccions geofísiques a la zona del Vilar de Valls. Els resultats d'una de les tècniques de prospecció utilitzades -les tomografies elèctriques- van evidenciar una anomalia en el subsòl.
Es tracta d'una tècnica no destructiva, realitzada amb el suport de professors i investigadors del Departament de Geoquímica, Petrologia i Prospecció Geològica de la UB, que analitza els materials dels subsòl en funció del seu comportament elèctric, i els diferencia segons la resistivitat.
A partir d'aquests resultats, a finals del mes de desembre es va fer un sondeig que ha confirmat que es tracta d'un enorme fossat que defensava pel nord la ciutat ibèrica del Vilar de Valls. El fossat podria tenir una amplada de catorze metres i gairebé cinc metres de profunditat, i una longitud superior als quatre-cents metres.
El poblat ibèric del Vilar
El fossat descobert pels estudiants defensava l'antic poblat ibèric del Vilar de Valls, una zona actualment edificada. Al llarg del temps s'han anat trobant restes en el subsòl d'aquest sector d'uns 60.000 metres quadrats, flanquejat per dos barrancs. Avui en dia aquesta zona de la ciutat, coneguda de fet com el Vilar, és ocupada per blocs d'habitatges i cases, instal·lacions esportives, un col·legi, l'estació de tren i la línia ferroviària.

Secció de l’anomalia documentada durant les pràctiques de tomografia elèctrica, i secció del fossat una vegada excavat mitjançant un sondeig. Foto: VallsDiari.cat