Els dos hàbits per millorar la tolerància al dolor

Diversos estudis presentats en un congrés de la Societat Espanyola del Dolor posen èmfasi en la gestió de la son i de l'alimentació

Una migdiada i una dieta antiinflamatòria, claus contra el dolor
Una migdiada i una dieta antiinflamatòria, claus contra el dolor | Agències
Redacció
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:29h

La Societat Espanyola del Dolor ha celebrat aquest cap de setmana un congrés on s'han presentat diversos estudis de rellevància pel que fa a la tolerància i la protecció davant el dolor. En aquest sentit, han sorgit dos hàbits que poden millorar la resistència a les molèsties, vinculades amb l'alimentació i amb la son.

Fer 20 minuts de migdiada

En primer lloc, una petita migdiada seria clau per millorar la tolerància al dolor. Segons explica la doctora Hélène Batuji, del Centre d'Investigació de Neurociència de Lió, està demostrat que fer una becaina de 20 minuts pot revertir la percepció de dolor del nostre cos per la falta de son nocturna. "El descans curt pot influir positivament en la regulació del dolor", apunta l'especialista.

Per contra, la manca d'hores de son produeix l'efecte contrari, presentant menys resistència al dolor. En aquest sentit, un estudi publicat recentment a la revista Journal of Neuroscience demostrava que fins i tot petites variacions en la qualitat i la duració de la son poden influir en la sensibilitat al dolor l'endemà. Per tant, dormir bé pot millorar la resistència a les molèsties, però també optimitzar la capacitat del cos per a modular-les.

Seguir una dieta antiinflamatòria

Per altra banda, la doctora en nutrició Laura Isabel Arranz assegura que un factor clau en l'evolució i la intensitat del dolor es troba en l'alimentació. En aquest sentit, l'hàbit clau per prevenir-lo és seguir una dieta antiinflamatòria. Això es deu al fet que proporciona els components necessaris per reduir la inflamació i millorar el benestar general de l'organisme, especialment per qui té un dolor crònic.

Quins aliments conformen una dieta antiinflamatòria? Doncs principalment les verdures, les fruites, les llavors, els fruits secs, els llegums, el peix blau, el iogurt, les espècies i herbes aromàtiques, i l'oli d'oliva verge extra. Per altra banda, l'especialista recomana "evitar al màxim" els sucres i les grasses saturades d'aliments com les galetes, els cereals, els processats, els embotits, la carn vermella, l'oli de gira-sol, els refrescos l'alcohol o el cafè.