
L'arquebisbe Joan Josep Omella i el president de Càritas, Francesc Roig. Foto: Jordi Bes
La millora econòmica no s'ha traslladat encara a la vida quotidiana dels més necessitats. Càritas Catalunya va atendre en el 2016 un total de 360.604 persones, un 4,7% més que l'any anterior. Del total d'atesos, el 39,5% no disposen d'un habitatge digne –en el 2015 eren el 31%-, cosa que l'entitat s'explica per l'augment del preu del lloguer i la manca d'un parc públic d'habitatge de lloguer social. Càritas reclama a les administracions que garanteixin el suport a les famílies, polítiques actives d'habitatge i a favor dels refugiats.
En el paquet d'habitatge en males condicions hi figuren persones que viuen al carrer, en habitacions de relloguer, acollides en entitats socials o sense pagar, i en pisos ocupats. L'any passat van augmentar especialment els que no tenen un sostre, i és que van passar de representar el 8% dels beneficiaris al 14,4%, segons es recull en la memòria de l'entitat corresponent al 2016.
A més, per primer cop en un balanç de Càritas ha aflorat l'ocupació de pisos per necessitat. El 3,2% dels atesos ha ocupat un habitatge, quan l'any anterior el percentatge era "insignificant", segons el responsable del Departament de Comunicació de l'entitat, Luis Miguel Luna. Aquest fenomen s'ha produït especialment a Barcelona i l'àrea metropolitana.
El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha mostrat la seva preocupació pel fet que detecten "una cronificació de la pobresa", malgrat que les estadístiques "insinuen i aposten per la superació de la crisi". De fet, segons ha advertit la cap de l'Àrea de Comunicació, Anna Roig, "la crisi no s'ha acabat", sinó que "s'ha instal·lat a les persones més vulnerables" que ja la van patir des d'un principi.
La meitat dels beneficiaris viuen de lloguer, i les famílies amb fills a càrrec segueixen sent les més necessitades: representen el 58,2%, de les quals el 39,4% són parelles amb fills i el 18,8% són famílies monomarentals. El 71,2% estan a l'atur o busquen feina. L'entitat ha constatat que ha disminuït l'atur, però la feina cada cop és més precària, i que les famílies "no tenen capacitat d'estalvi", o sigui que no la tenen "per resistir una nova crisi", segons Roig.
Critica la "inacció" del govern espanyol amb els refugiats
A Càritas també preocupa la "inacció" del govern espanyol davant la crisi de refugiats, i li ha retret que s'havia compromès a acollir uns 17.000 en dos anys però finalment només n'han arribat menys de 2.000. L'entitat ha detectat un augment de persones procedents de països en conflicte, especialment d'Hondures, però no d'Orient Mitjà pel bloqueig a la seva arribada i perquè els primers mesos són atesos per un programa estatal.
Reducció "molt notable" de donacions de les empreses
L'entitat va gastar durant el 2016 un total de 47,5 milions d'euros, el 84% dels quals els va destinar a l'Acció Social. L'exercici el va acabar amb un dèficit de 456.000 euros. L'entitat ha detectat una reducció de les donacions, que és "molt notable" en el cas de les procedents d'empreses. Segons Luna, en el 2015 col·laboraven 1.717 empreses, i l'any passat es van quedar en 1.141. "La voluntat hi és, però a moltes els ha afectat durament la crisi", ha remarcat.
Omella evita referir-se al procés català: "Avui no toca"
L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha evitat referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes. Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras davant una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".