Per molts és un gest inofensiu: ho fan per crear una bonica imatge per a les xarxes socials, altres per tradició o alguns simplement perquè els entreté o els ve de gust. Apilar pedres enmig d'un bosc o de qualsevol espai natural és una pràctica habitual, però que, sense saber-ho, pot posar en perill l'ecosistema.
Així ho ha explicat el director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Carles Castell, en declaracions al 324, en què ha explicat que és una "inconsciència" perquè té un impacte en els ecosistemes, i especialment en aquells que són més fràgils. I és prou preocupant. El problema és tan gran a les Illes Balears que fins i tot la conselleria de Medi Ambient ha hagut de demanar públicament que no es facin aquests caramulls.
Però, per què és tan important no col·locar les pedres en piles? Això es deu al fet que tenen funcions essencials sobretot als llocs en què hi ha condicions més extremes com sequera, salinitat o vent. Les pedres, en aquests indrets, retenen la humitat del sòl i faciliten el creixement de llavors, i, per conseqüència, d'unes plantes que solen ser més escasses. També són importants pels invertebrats, als quals les pedres aporten refugi i ombra.
Tradicionalment, les pedres en piles servien per indicar als escaladors zones perilloses que són complicades de veure, però arran de la presència de més i millors rètols i de la popularització dels GPS aquesta pràctica s'havia vist disminuïda. Ara, però, ja fa uns anys que amb l'auge de les xarxes socials aquesta activitat s'ha tornat a fer i per això es fa una crida a aturar-la.
[plantillavirals]
El gest teòricament inofensiu que pot ser perillós per l'ecosistema
Els experts adverteixen de l'important paper que tenen les pedres en mantenir l'equilibri de la naturalesa
ARA A PORTADA
Publicat el 22 d’octubre de 2022 a les 17:50
Et pot interessar
-
Societat Collboni adverteix al Comitè de les Regions que Europa s'enfronta a una crisi de l’habitatge «mai viscuda»
-
Societat El temps d'aquest dijous 15 de maig: els ruixats van minvant sense desaparèixer del tot
-
Societat Un incendi en una planta química de Sevilla obliga a confinar 77.000 persones per risc d'intoxicació
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya: 17 i 18 de maig
-
Societat Els ajuntaments de la Catalunya Nord i Òmnium recorren la prohibició del català als plens
-
Societat Un estudi determina que la telemedicina redueix a un 54% la mortalitat en insuficiència cardíaca crònica