Els pastissers són optimistes: «La gent tindrà tortell de Reis pel mateix preu que el 2023»

El Gremi de Pastissers de Catalunya preveu se superaran les vendes d'aquest producte artesanal respecte a l'any que ha quedat enrere, que "ja van ser bones"

Un tortell de Reis d'una pastisseria
Un tortell de Reis d'una pastisseria | ACN
Nació
04 de gener del 2024
Actualitzat a les 11:12h
Els pastissers catalans són optimistes de cara a la temporada d'enguany i també noten la moderació de la inflació pel que fa als clàssics tortells de Reis. "La gent els tindrà pel mateix preu que l'any passat", ha deixat clar Antoni Bellart, president del Gremi de Pastissers, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Ell mateix atribueix aquesta congelació de preus a la baixada de la llum i les matèries primeres al llarg del 2023. També preveu que se superaran les vendes d'aquest producte artesanal respecte a l'any que ha quedat enrere, que "ja van ser bones", recorda.

El tortell de massapà i el de nata són els més demandats per la clientela, apunta el president de l'entitat, però indica que hi ha "innovacions" de gianduia i lemon pie que també guanyen protagonisme a les taules. Els obradors enceten el tram final de la campanya de Nadal i les vendes dels tortells de Reis superaran el milió d'unitats, segons els pronòstics de Bellart.

Una xifra que s'ha consolidat des de fa cinc o sis anys i que pel president dels pastissers té una explicació: "Som vuit milions i toca un tortell per cada vuit persones, cosa que és normal". Tot i això, admet que molts clients "no en compren un sinó dos" o, fins i tot, no descarta que se n'enduguin més.

Bellart explica que "el dia fort" de vendes és el 6 de gener, quan es concentra al voltant del 80%, encara que sosté que a partir del dia 5 la gent comença a adquirir-los. Aquests clients segueixen apostant pel clàssic de massapà, però "està avançant molt" el de nata i després el de crema, en el qual cada pastisser té "la seva fórmula, amb una aromatització o una altra", ha destacat el president gremial.

El president del gremi també ha reivindicat la tasca artesanal per elaborar els tortells de Reis davant la fabricació industrial: "La gent quan se l'emporta està acabat de coure". La feina arrenca dos o tres dies abans i a la nit "cal anar-los coent" i, en canvi, "l'industrial ves a saber quan està fet", assevera Bellart. Defensa la confecció heretada "dels avantpassats", basada en obtenir "un brioix ric, fet amb pausa" i recalca utilitzar "productes de qualitat".