Fet inèdit al Brasil. Un estudi ha detectat "per primera vegada al món" uns taurons que han estat intoxicats amb cocaïna. L'estudi, publicat a la revista científica Science of the Total Enviroment, ha trobat la presència d'aquesta droga en un total de 13 animals marins de l'espècie Rhizoprionodon lalandii, conegut com a tauró de musell punxegut brasiler.
Les mostres van recollir-se en un barri de Rio de Janeiro entre el setembre del 2021 i l'agost del 2023. Tot plegat en el marc d'un projecte que volia detectar possibles canvis a la vida marina, siguin naturals o a causa de l'acció humana. L'objectiu de la investigació no era en cap moment el resultat final, la troballa de cocaïna.
Aquesta substància s'ha detectat en els 13 taurons analitzats i, en tots menys s'ha trobat benzoïl ecgonina, que es tracta del principal metabòlit de la cocaïna. "El resultat és impressionant", ha apuntat Enrico Mendes, un dels autors de l'estudi, que explica que la conclusió és "inèdita". La substància s'ha detectat a partir de l'anàlisi del teixit muscular i el fetge de tres taurons mascles i deu de femelles.
Però, com ha pogut passar? La realitat és que molts estudis al Brasil ja havien trobat la presència de cocaïna a l'aigua i en alguns éssers aquàtics. Ara, els investigadors creuen que els taurons van intoxicar-se després de sobreexposar-se a una gran quantitat d'aquesta droga que arribar al mar a través del clavegueram de Rio de Janeiro, una de les ciutats més grans del país. Tampoc descarten que els taurons haguessin menjat altres animals contaminats amb cocaïna.
Sigui com sigui, els mateixos autors de l'estudi expliquen que hi ha un risc "mínim" per a la salut humana, ja que el contacte amb l'aigua contaminada és esporàdic i no està destinada al consum. Ara bé, una de les investigadores també recorda que aquests tipus de taurons es venen de manera irregular en els mercats, cosa que obriria la porta a conseqüències per a la població.