Frenadol, Iniston Mucositat i altres populars fàrmacs contra la congestió nasal, investigats per riscos greus

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) revisa els medicaments sota sospita de provocar infarts de miocardi i accidents cerebrals

  • -
Publicat el 08 de novembre de 2023 a les 19:48
L'Agència Europea de Medicaments (EMA) els investiga i a França ja els han desaconsellat. Es tracta dels medicaments amb pseudoefedrina, un vasoconstrictor molt potent que provoca l'estretament dels vasos sanguinis de les vies nasals per reduir la circulació i afavorir el pas de l'aire. Per això, és present als fàrmacs més populars contra la congestió, com Frenadol Descongestiu, Gelocatil Grip amb Pseudoefedrina, Iniston Mucositat i Congestió i Vincigrip.

L'organisme regulador de medicaments francès ha alertat la població que el seu consum incrementa el risc de patir un infart de miocardi i accidents cerebrals. "El risc és molt dèbil, però afecta tothom sigui quina sigui la dosi i la durada del tractament", ha explicat en un comunicat.

[noticiadiari]2/264755[/noticiadiari]
Per la seva banda, l'EMA està examinant els fàrmacs des del mes de febrer d'enguany, entre els quals hi ha fins a 31 que es comercialitzen a l'Estat. Són medicaments sense recepta i el seu ús és molt estès. Si bé, el Ministeri de Sanitat diu que "no hi ha motiu per a l'alarma", ja que "el balanç benefici-risc és favorable" i els efectes adversos estan indicats al prospecte.

Fa dècades que s'empra la pseudoefedrina en medicaments contra la congestió nasal. "El combinat típic per al catarro és un paracetamol o ibuprofèn amb un vasoconstrictor i un antihistamínic", detallava la vicepresidenta de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE), María José García, en una entrevista a La Voz de Galícia quan va començar la investigació de l'EMA. El seu parer coincideix amb el de Sanitat i destaca que la novetat són els possibles perills per al cervell.

[plantillavirals]