Rep El Despertador cada matí al teu correu
Si no és avui serà en els pròxims dies. La sala penal del Tribunal Suprem preveu reunir-se i ratificar la sentència del Tribunal Superior de Justícia que apartarà de forma definitiva per desobediència Quim Torra de la presidència de la Generalitat. Serà el final a un mandat que ha evitat la manca de compromís o sensibilitat i el cinisme, però que no ha aconseguit els seus objectius, on el president s'ha sentit sol -ni ERC ni, això hauria de sorprendre, Junts l'han acompanyat- i impotent a l'hora d'implementar el mandat de l'1-O. Tot i això, ha evitat cridar a les urnes per reiniciar el procés com més aviat millor.
La inhabilitació de Torra, fruit d'un excés de la Junta Electoral Central i d'un càstig desproporcionat del TSJC que no hauria estat el mateix si no es tractés del president de la Generalitat, és un triomf de la repressió. Aparta la primera autoritat de Catalunya, complica el diàleg i la resolució raonable del conflicte polític, i fa evident la incapacitat de l'independentisme -ja és una tònica de la legislatura- de donar resposta unitària als efectes d'una repressió que afecta gairebé 3.000 persones. Avui va a judici l'activista Tamara Carrasco malgrat que els CDR no s'aturen i anuncien "confrontació", tal com expliquem en aquesta informació exclusiva.
Les formacions independentistes han estat incapaces d'acordar una resposta política a la inhabilitació del president. Junts s'ha negat a definir o compartir estratègia perquè els seus dirigents -Torra no és al pinyol de les decisions- busquen treure rèdit electoral de la situació i ja es preparen per dir que Pere Aragonès vol "usurpar" funcions de la presidència quan l'exerceixi accidentalment; ERC ha preferit pressionar només per pactar la data d'eleccions i estalviar-se un pacte que comprometi el seu nou rol; i la CUP i ANC han clamat en el desert mentre Òmnium tampoc ha pressionat fins on podia. El Govern s'ha limitat a acordar com actuar legalment dins el marge de l'autonomia, intentarà un trànsit que combini protesta i estabilitat i, amb encert, el president no farà jugades simbòliques
Inhabilitaran un president i la repressió guanyarà perquè el sacrifici per treure tard una pancarta -cosa que tampoc estava acordada ni emmarcada en una estratègia global- i fruit d'un excés de la JEC i la Justícia no haurà servit de res. El mateix pot passar amb la gestió dels indults, la reforma del codi penal o els pressupostos espanyols que ERC i Junts ja negocien.
L'obstacle no és l'autonomia: usada amb intel·ligència suma per la causa i permet explicar la república i la governança que s'anhela. L'obstacle és la manca de generositat i d'unitat estratègica, que veurem si els principals actors volen resoldre. Tant de bo el cas Torra sigui un punt d'inflexió. Tot això passa en un context d'una forta crisi d'estat que pot acabar donant pilotes de partit. Sobre el darrer cas, l'esbroncada entre la Zarzuela i la Moncloa amb el poder judicial com a excusa, n'he escrit aquesta opinió.
El que passi en els dies vinents a les institucions i al carrer pot marcar l'esdevenidor de la política catalana, començant per les eleccions. A NacióDigital us ho explicarem al minut des de tots els angles, però també de forma analítica, clara i innovadora. Amb compromís però també amb pluralitat, llibertat i sense fer-vos passar bou per bèstia grossa. Ser honestos i fer un periodisme útil a la nostra societat és explicar sempre les coses com creiem que són i no com voldríem (o intuïm que voldríeu) que fossin. Ho dic perquè avui és el Dia de l'Accés Universal a la Informació, però les notícies fiables no es fan soles i potser és una bona excusa per fer el pas i sumar-vos a la comunitat de NacióDigital. Bona setmana i gràcies per fer-nos confiança a l'altre costat de la pantalla!
Avui no et perdis
» La Generalitat considerarà efectiva la inhabilitació de Torra quan li notifiqui el TSJC; per Sara González.
» Exclusiva: CDR del Barcelonès aposten per una via de «confrontació al carrer»; per Andreu Merino.
» Fil directe: «Avui és la Tamara, demà puc ser jo o tu»; per Germà Capdevila.
» Canal Madrid | El PP grogui i Felip VI abonat a l'error faciliten el festeig de Sánchez a ERC; per Roger Pi de Cabanyes.
» L'escàndol del Poder Judicial: dos anys en funcions i triant a dit jutges; per Bernat Surroca.
» La caiguda de Madrid; per Pep Martí.
» #els50noms | Les germanes Godia, una gran fortuna catalana amb arrels a l'antic règim; per Miquel Macià i Pep Martí.
» Opinió: «La pinça contra TV3»; per Jordi Bianciotto.
» Entrevista a Clara Prats, científica: «S'està treballant bé i tenim mitjans perquè la pandèmia no es desboqui»; per Pep Martí.
» Dades | Per què no és comparable la situació actual amb la primera onada?; per Roger Tugas.
» Opinió: «La salut pública és una ciència social»; per Montserrat Tura.
» Entrevista a Meritxell Ruiz, exconsellera: «El fet religiós s'ha de poder tractar a les escoles»; per Pep Martí.
» El dilema de la Barcelona dels vianants: ser Nova York o París?; per Andreu Merino.
» Opinió: «Escarnir Roger Palà»; per Jordi Muñoz.
El passadís
ERC està bolcada en la promoció de Tornarem a vèncer, el llibre d'Oriol Junqueras i Marta Rovira que ha editat a Ara Llibres i que fa una proposta per, ja sigui forçant el pacte amb l'Estat o amb la desobediència civil, treure del punt mort el procés independentista. Els republicans afirmen que el llibre, l'anàlisi i les propostes que s'hi fan són la prova que ells sí que tenen una oferta política transitable. Però cal explicar-la i no només en entrevistes i presentacions. Per això el partit ha enviat més de deu mil llibres per correu postal a militants, càrrecs electes i líders d'opinió. Com que es llegeix de pressa, confien que serveixi per afermar i estendre el discurs de Junqueras i Rovira pensant en les eleccions.
Vist i llegit
Divendres a la nit, de forma simultània, TV3, À Punt i IB3 estrenaran La mort de Guillem, la pel·lícula de Carlos Masques-Marcet sobre la mort del jove independentista i antifeixista valencià Guillem Agulló, assassinat per un grup de neonazis el 1993. Us deixo, per anar fent boca, dos continguts que hem pogut escoltar aquest cap de setmana a Catalunya Ràdio: el Crims que Carles Porta ha dedicat al cas -la justícia va negar el mòbil polític i les penes van ser petites- i l'entrevista que, a El Suplement, va fer Roger Escapa als pares de Guillem. "No hem de perdonar res perquè ningú ens ha demanat perdó", deia el seu pare.
L'efemèride
Tal dia com avui de l'any 1974 s'inaugurava a Figueres, a l'Alt Empordà, el Teatre Museu Dalí dedicat a l'obra del genial pintor empordanès, un referent del surrealisme. Després del del Futbol Club Barcelona és el més visitat del nostre país i s'hi poden veure les obres més importants del pintor. El museu es va construir sobre l'antic teatre de la ciutat, que van complementar edificacions com la torre Galatea amb els ous o els maniquins de la façana. Aquí podeu fer una visita virtual al museu.
L'aniversari
El 28 de setembre de l'any 1983 va néixer a Malgrat de Mar l'actor David Verdaguer, que avui fa 37 anys. Va començar a treballar a sèries de TV3 i després va ser un dels personatges de l'APM de la cadena pública. Precisament amb Marques-Marcet, director de la pel·lícula de Guillem Agulló, el 2014 va tenir el primer gran paper al cine amb 10.000 kilòmetres, que li va donar un Gaudí, un Goya i un Feroz. Terra ferma, que li va valer un Gaudí al millor actor, i Hogar són les dues darreres pel·lícules d'aquesta jove estrella del nostre cinema. Us deixo l'entrevista que fa uns mesos li feia Andreu Buenafuente a Late Motiv per Els dies que vindran. Ha presentat Tabús a TV3 fins fa poc, un programa ben original.
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic?
Fes clic aquí per rebre'l