Societat

Investigadors catalans demostren que la contaminació del trànsit redueix la concentració dels nens

L'estudi, que s'ha publicat a la revista "Epidemiology", s'ha fet a 39 col·legis de Barcelona

ARA A PORTADA

Publicat el 01 de febrer de 2017 a les 06:29

Vista de Barcelona des del Guinardó, on es pot constatar la contaminació atmosfèrica. Foto: Adrià Costa


La contaminació procedent del trànsit disminueix la capacitat de concentració dels nens a curt termini, segons un estudi d'ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona, vinculat a l'Hospital Clínic) publicat a la revista Epidemiology, ha informat el centre en un comunicat.

El treball mostra que els nivells diaris de diòxid de nitrogen (NO2) i carboni elemental (o carboni negre), dos dels contaminants associats al trànsit, produeixen fluctuacions en les funcions de l'atenció en nens i nenes.

Els dies en els quals els alumnes van estar exposats a majors nivells de contaminació van mostrar "un retard equivalent en la millora natural de la velocitat de resposta" que seria natural esperar com a conseqüència de l'edat. "La resposta dels nens i nenes ha estat més lenta i menys consistent en els dies amb nivells més alts de contaminació atmosfèrica relacionada amb el trànsit a l'ambient", ha conclòs l'estudi.

L'investigador de l'ISGlobal Jordi Sunyer ha exposat que no se sap l'impacte que pot tenir en els processos d'aprenentatge i, tot i que l'efecte estimat ha estat modest a nivell individual, "quan s'extrapola aquest tipus d'exposicions comunes amb efectes petits en la funció cognitiva a nivell poblacional, l'impacte és important".

"Estem davant d'una evidència més sobre la necessitat d'evitar la contaminació atmosfèrica a l'entorn dels centres escolars, i molt especialment la que prové dels vehicles dièsel", ha sostingut Sunyer, també catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Els investigadors van partir d'un treball anterior que havia establert una associació entre l'exposició de nens a la contaminació atmosfèrica pel trànsit i el desenvolupament de la funció de l'atenció i memòria a llarg termini.

L'estudi ha fet seguiment d'uns 2.700 nens d'aproximadament 300 aules de 39 col·legis de Barcelona, que han estat avaluats amb un test per ordinador, i les dades dels quals es van comparar amb mesuraments diaris de NO2 i carboni elemental a l'exterior i l'interior de les aules.