Com cada any, en l'època de recol·lecta de raïm, es poden veure pels carrers que envolten l'estació de Vilafranca del Penedès desenes de temporers que esperen que algú els ofereixi una feina al camp. Mentrestant, però, han de fer vida al carrer i dormir al ras. Per això la Creu Roja de l'Alt Penedès ha preparat un alberg per acollir fins a 50 temporers que arriben per provar sort per treballar a la verema i ningú els contracta, com l'estaria passant a la majoria. A l'alberg poden dormir, sopar, esmorzar i cobrir les necessitats bàsiques d'higiene. Enguany s'ofereixen més llits que en anteriors campanyes, ja que es feia a l'alberg que té Càrites per als sense sostre, que només té unes 12 places
L'alberg que ha pogut instal·lar la Creu Roja aquest any, un projecte anomenat 'Acció humanitària en temps de verema', vol donar suport emocional a les persones que s'apropen a través d'una atenció "personalitzada i humanitzada", segons ha explicat a l'ACN la coordinadora de la Creu Roja a l'Alt Penedès, Ruth Talavera. El servei d'allotjament obre cada dia a les vuit del vespre i fins a les deu de la nit per rebre als temporers que soparan i passaran la nit. I des de les set del matí i fins a les nou, tenen temps d'esmorzar i preparar-se per sortir a buscar feina.
L'alberg està obert des del 20 d'agost i fins al 3 de setembre a la pista annexa del pavelló d'hoquei, però del 3 al 27 de setembre es trasllada al pavelló firal per cobrir les necessitats esportives de la ciutat.
Ruth Talavera ha explicat que des del 2009 s'ha notat un increment de persones que arriben a Vilafranca a buscar feina en temps de verema i s'acaben quedant als carrers o a les estacions de tren i autobús. Això, segons Talavera, genera una situació humanitària "preocupant" i una sensació d'inseguretat ciutadana.
La coordinadora de l'ONG ha detallat que els que arriben són "gent sense feina, temporers que viuen en altres llocs de l'Estat espanyol -tot i que la majoria són d'origen subsaharià, com de Malí o Senegal- i avui busquen feina aquí i demà a un altre lloc, perquè són temporers", ha dit.
I afegeix que "alguns potser que tinguin aparaulat una feina amb un pagès, o no i vénen a provar sort, com la majoria".
Per això, des de la Creu Roja els deriven als serveis oficials que s'han organitzat per trobar feina durant la verema com podrien ser el SOC, el servei d'ocupació de l'Ajuntament de Vilafranca o el sindicat Unió de Pagesos. Tot i així, a la majoria no els estan trucant per treballar, ja sigui perquè no hi ha tanta oferta com demanda o perquè enguany s'han prioritzat la contractació de persones de la comarca.
Per aquest motiu, en la primera setmana, s'han ocupat tots els llits de l'alberg 'd'Acció humanitària en temps de verema', ja que si un pagès contracta un temporer hauria de facilitar-li allotjament i manutenció.
Una de les tècniques del projecte, Eva Carrillo, ha assegurat que "estem plens" i per no excloure a ningú, fan rotació: "Es poden quedar tres dies perquè pugui dormir més gent, però si no hi ha noves peticions, poden allargar l'estada fins que hi hagi una nova petició que faria que deixés l'alberg el que porti més temps", ha detallat Carrillo.
Tot plegat és possible per l'aportació de l'Obra Social de Caixa Penedès, que ha subvencionat la Creu Roja amb 18.600 euros. La resta de diners necessaris per al projecte, que té un cost total de 25.000 euros, l'ha posat l'ONG dels recursos propis (per exemple, els llits formen part del material que té la Creu Roja a un magatzem a l'Anoia per a casos d'ajuda humanitària). L'Ajuntament de Vilafranca ha cedit els pavellons on s'instal·la l'alberg.
Però sobretot destaca la tasca dels voluntaris. En total hi treballen en el projecte entre 20 i 30 voluntaris que fan torns de tres o quatre cada dia per controlar, ajudar i distribuir els sopars i els llits.