A última hora de la tarda d'aquest dilluns es va registrar una nova boca eruptiva -la novena des de l'erupció del volcà- a 900 metres de la principal, el que ha obligat al desallotjament preventiu dels veïns de Tacande, propers a la zona, al municipi de El Paso. A més, a mitja tarda d'aquest dimarts també s'ha evacuat el barri de Todoque davant la més que previsible arribada de la lava.
🔴 VÍDEO
— Cadena SER (@La_SER) September 21, 2021
🌋 Duras imágenes desde #LaPalma. Familias del barrio de Todoque recogen algunas cosas de sus casas antes de abandonarlas ante a inminente llegada de la lava. Muy posiblemente es la última vez que ven sus casas en piehttps://t.co/lGZ9K1RvXz pic.twitter.com/kd2KQQIBsw
L'erupció del volcà va sorprendre la població canària a primera hora de la tarda d'aquest diumenge, tot i els constants avisos que la natura els feia durant els últims dies. La lava, a 1.100 graus de temperatura, va arrasant tot el que troba, i la previsió és que el seu pas es mantingui en les pròximes setmanes. L'erupció es pot allargar entre quinze dies i nous mesos -l'última vegada que el volcà va estar actiu va ser el 1971, fa cinquanta anys, i va cremar durant 25 dies-.
[noticiadiari]2/224786[/noticiadiari]
La seva velocitat quan surt del volcà és de 700 metres per hora, però a mesura que baixa es va reduint fins als 150-200 metres per hora. Per aquest motiu, la seva suposada arribada al mar, prevista per dilluns al vespre, s'ha posposat. Quan arribi a l'aigua, la lava es tem que alliberi gasos que poden ser nocius i poden provocar explosions.
[h3]Més de 26.000 terratrèmols en dues setmanes[/h3]
A més de les destrosses provocades per l'erupció del volcà, l'illa de La Palma és un autèntic "eixam sísmic". En les últimes dues setmanes ja s'han registrat més de 26.000 terratrèmols, 1.600 d'ells localitzats, segons recull l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan). La xifra màxima registrada va ser diumenge amb magnitud 4,2 a l'Escala de Richter.
L'activitat sísmica continua després de l'erupció i en les últimes hores s'ha registrat un terratrèmol de magnitud 3,8 en l'escala de Ritcher. Pel que fa al volcà, no es produeixen explosions importants i la seva evolució és la prevista. Tot i que els serveis d'emergència diuen tenir la situació està "sota control", no se sap com pot evolucionar l'erupció ni quina direcció seguirà la lava. Les autoritats han demanat als veïns de la zona que es confinin a casa per evitar el fum i les cendres.
[noticiadiari]2/224809[/noticiadiari]
[h3]Sánchez promet cobertura per "la reconstrucció"[/h3]
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la "prudència" ciutadana davant el "component d'imprevisibilitat" de l'erupció, tot i que ha apel·lat també a la "calma i tranquil·litat" perquè la "seguretat" dels habitants està garantida. En una compareixença des de La Palma, el president espanyol també ha garantit cobertura als ciutadans afectats: "La crisi no acabarà fins que La Palma recuperi la seva normalitat", ha defensat.
"Aquí estarà el govern espanyol", ha promès Sánchez, que ha anunciat que el Consell de Ministres d'aquest dimarts ha donat "els primers passos" per la declaració de zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil. "Seran setmanes llargues en què haurem de treballar amb totes les institucions per avaluar els danys", ha admès.
[noticiadiari]2/224815[/noticiadiari]
"El compromís del govern espanyol és rotund perquè el conjunt de la societat espanyola està amb La Palma, les forces polítiques, tots els partits polítics sense distinció, tots els governs autonòmics", ha subratllat. A la vegada, ha agraït a la ciència la seva aportació, ja que gràcies a ella, des de les administracions públiques i les institucions polítiques tenen més "claredat" per poder prendre decisions "més eficaces".
[plantillasuccessos]