L'esperança de vida que es pot recuperar en funció dels anys sense fumar, segons un estudi

Investigadors del Canadà asseguren que els beneficis d'abandonar el consum de cigarrets apareixen amb una rapidesa "sorprenent"

Una persona fuma tabac
Una persona fuma tabac | Josep Lluís Escudero Pla
Nació
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:16h
El tabac és, després de l'alcohol, la droga més consumida i normalitzada a Catalunya. Els perjudicis per a la salut estan àmpliament estudiats, així com l'efecte estimulador en el sistema nerviós central i el caràcter addictiu. Si bé, no hi ha tantes investigacions sobre la capacitat de recuperació de l'organisme quan s'abandona el consum. Ara, un estudi internacional de la Universitat de Toronto (Canadà) publicat a la revista científica NEJM Evidence ha analitzat els beneficis de deixar de fumar.

La conclusió principal és que, si un fumador aconsegueix mantenir-se allunyat de les cigarretes durant una dècada, la seva esperança de vida es podria apropar molt a la d'algú que no hagi fumat mai. "Les persones poden obtenir aquests beneficis amb una rapidesa sorprenent", assegura el científic del Centre d'Investigació en Salut Global de la Unity Health de Toronto, Prabhat Jha.

Els impulsors de l'estudi han analitzat estudis observacionals realitzats a Noruega, el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà; i expliquen que els beneficis augmenten amb el temps que es passa sense fumar, però també com més aviat es fa el pas. Així, com més jove sigui la persona que deixa el tabac, més beneficis experimentarà. En aquest sentit, els autors apunten que deixar de fumar durant tres anys ja permet recuperar cinc anys d'esperança de vida.

De mitjana, els fumadors observats que tenien entre 40 i 80 anys van perdre entre 12 i 13 anys de vida en comparació amb els no fumadors, tot i que els qui van aconseguir abandonar el consum durant una dècada gairebé van revertir per complet els riscos de mort associats al tabac. "Molta gent creu que és massa tard per deixar de fumar, però les dades mostren que s'equivoquen", diu Jha.

D'altra banda, un estudi independent publicat a la revista Nature ha demostrat que fumar tabac és el factor ambiental que més altera elsistema immunitari i els seus efectes sobre aquest perduren, fins i tot, anys després d'abandonar el consum. En aquest cas, la conclusió no deixa marge per al dubte, ja que existeix una clara correlació entre els anys i les cigarretes fumades i el dany en la immunitat adaptativa i la seva persistència. Així, el tabaquisme s'afegeix definitivament a l'edat, el sexe, la genètica, l'índex de massa corporal i determinades infeccions com un dels principals factors que afecten el sistema immunitari.