Lyona: «Diuen que les dones triguen a arribar a l'orgasme, però és el que els homes triguen a arribar al clítoris»

Per què la sexualitat femenina arrossega tant estigma? En parlem amb la il·lustradora i divulgadora Lyona i les expertes Sonia Encinas, Elena Crespi i Imma Sust

Sánchez, Ramentol i Ivanova durant la gravació de l'episodi
Sánchez, Ramentol i Ivanova durant la gravació de l'episodi
04 de gener del 2024
Actualitzat el 11 de març a les 15:47h



Des de petites ens van ensenyar a guixar la nostra sexualitat. A evitar-la. A no mirar-la. Ni tan sols a pensar en ella. Ens van educar amb la idea que aquest no era un lloc segur per a nosaltres. Durant anys i anys no s’ha parlat del plaer sexual de les dones, dels seus genitals o del seu cicle. Però, avui, i per sort, això està canviant.

Les periodistes Irene Ramentol i Laura Sánchez i Vila raonen sobre la sexualitat femenina al nou capítol del pòdcast «l’Elefant» per retornar-la al lloc que li correspon i del qual mai hauria d’haver sortit: el de les dones. Amb l’artista multidisciplinar Lyona, parlen sobre els estigmes relacionats amb la sexualitat femenina, la masturbació, el sexe i el cicle menstrual.

“Diuen que les dones triguen més a arribar a l’orgasme, però segurament volen dir que els homes tarden més a trobar el clítoris. Aquest és un dels grans mites: que a les dones els costa molt arribar a l’orgasme. És evident que hi ha un desconeixement del plaer de la dona, sobre com funciona el cos i sobretot del clítoris, que és l'òrgan sexual que ens dona els orgasmes”, afirma Lyona Ivanova.

La cultura sexual, quan no ha estat censurada, ha sigut totalment androcèntrica i això ha condicionat de forma brutal el coneixement i experiències sexuals de les dones. “Fa un segle es pensava que les dones no teníem la capacitat fisiològica de tenir un orgasme. Estem parlant que fa cent anys no se’ns considerava subjectes eròtics, amb capacitat de gaudir de l'eròtica. Se’ns considerava un objecte perquè gaudissin els altres”, explica la sexòloga i divulgadora sobre sexualitat i feminisme, Sonia Encinas al nou capítol de «l’Elefant».

Durant segles s’ha establert la idea que el plaer de les dones no era prioritari, que no existia, però, a més, també s’ha instaurat l’arquetip eròtic de la dona. Un arquetip ple d’estereotips que cap dona pot arribar a complir. Perquè hi ha tants cossos, com dones en el món. 

Això, entre moltes altres coses, ha sotmès a les dones a l'hora de descobrir i entendre el propi sexe. L’educació que s’ha donat sobre el cos, el plaer i el sexe femení, sempre ha estat condicionada pel tabú i la por d’autoconeixença tal com ho fan ells. “Encara ens trobem en un moment en què la sexualitat és molt masclista. Encara ens queda molt per vincular-nos bé amb el plaer. La igualtat el que ens permet és començar a jugar les mateixes cartes i aprendre més sobre sexualitat. Això és el que ens permetrà, en un futur, poder gaudir la sexualitat i descobrir-la amb igualtat de condicions” afirma la psicòloga, sexòloga i terapeuta de parelles, Elena Crespi al nou capítol de «l’Elefant».

Mira i escolta el quart episodi de «l’Elefant» a les principals plataformes: Spotify, Youtube, Ivoox, Apple i Google Podcast.