Munté exigeix explicacions sobre la retallada a la llei de la dependència

La consellera de Benestar Social i Família acusa el govern espanyol de generar alarma

Publicat el 02 de maig de 2013 a les 15:02
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, al centre, amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre en una visita al palau Abària de Tortosa. Foto: ACN

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha reclamat explicacions al govern espanyol sobre l'abast de la retallada de més de 1.000 milions d'euros en els ajuts a la llei de la dependència. Munté ha reiterat l'oposició del Govern a la retallada i ha acusat de "deslleialtat" el govern espanyol. Davant un anunci que genera "alarma" en qüestions socials molt sensibles en la situació de crisi actual, la consellera ha demanat obrir vies de diàleg i negociació amb les autoritats estatals per revisar el finançament de la llei en profunditat, que considera "molt desigual i injust" en el cas de Catalunya, on la Generalitat ha de fer un "sobreesforç" assumint el 80% de les aportacions.

Sense poder precisar encara l'abast exacte de les conseqüències que aquesta nova retallada pot suposar per a les persones i famílies beneficiàries a Catalunya, Munté ha volgut fer palesa la "indignació" del Govern davant l'anunci. "Un pas més en el setge de l'estat cap a polítiques sensibles com les socials", ha valorat, tot recordant que l'Estat ha reduït un 92% les aportacions en benestar social entre 2008 i 2011. "No està bé que es generi alarma social en temes socials tan sensibles i en un moment que les economies familiars estan tan malmeses", ha subratllat.

Tampoc li consta a la consellera la possibilitat que els usuaris hagin d'assumir un nou increment del copagament, amb un nou 5% addicional, per poder rebre els serveis previstos. "Fa temps que s'ha parlat d'una revisió a l'alça des de l'Estat. S'ha anunciat fa temps i sense concreció", ha recordat.

Per a la titular de Benestar Social i Família, la nova retallada evidencia la "deslleialtat" i la "manca d'ajust absoluta" de l'actuació del govern espanyol en l'àmbit de la llei de la dependència. En aquest sentit, ha recordat que, tot i el compromís de finançar els ajuts a parts iguals, el Govern ha de fer un "sobreesforç important", assumint el 80% d'aquesta xifra, mentre l'Estat limita la seva aportació al 20% restant.

Un problema, ha assegurat, que parteix de la "infradotació" de recursos a partir de la qual va ser posada en marxa la llei. "Sempre hem demanat una revisió a fons. No podem fer altra cosa que demanar explicacions i manifestar-nos contraris a qualsevol retallada més", ha insistit. En aquest sentit, Munté ha reclamat obrir vies de diàleg i negociació amb Madrid per adaptar les aportacions en funció de la situació de cada comunitat autònoma i el nombre de persones ateses davant d'una situació que, per a Catalunya, "és molt desigual i injusta".