
Vista aèria del pantà de Sau. Al requadre vermell, la zona on s'ha produït la pesca il·legal.
Els Agents Rurals d'Osona van decomissar la setmana passada 15 canyes de pescadors furtius al pantà de Sau. La situació ha esdevingut rutinària per una autèntica “explosió” d'aquesta activitat il·legal. El cap del cos d'Agents Rurals a la comarca, Quim Dalmau, explica al Diari Forestal.com que enguany ha culminat una tendència a l'alça iniciada fa tres anys.
El quadre vermell assenyala la zona preferida dels pescadors furtius, que es col·loquen sempre a l'obaga de l'embassament, accedint-hi per la carretera que comunica Sau amb el parador de turisme de les Masies de Roda. (Foto d'arxiu, de maig de 2008. Autor: Miquel Saborit.)
“És una visió de la pesca absolutament diferent a la nostra, es tracta bàsicament de persones nouvingudes que ho fan per menjar, no per esport”, relata Dalmau. El seu modus operandi és d'instal·lar tantes canyes com puguin tot i que a vegades també posen fils amb hams que s'aguanten amb boies.
Al pantà de Sau pesquen carpes, un tipus d'espècie que ja es considera autòctona i que la legislació no permet matar. En menor mesura també se n'ha detectat en altres punts com a la cua del pantà a Roda de Ter o en algun punt de Manlleu.
Quan els vigilants de l'Espai d'interès natural Guilleries-Savassona observen la presència de pescadors furtius avisen als Agents Rurals, que tenen categoria d'autoritat. Una vegada s'hi personen els comissen tots els estris de pescar i obren expedients administratius. “Els hi sap molt greu perdre l'equip i, en casos com la setmana passada, han preferit trencar algunes de les canyes abans d'entregar-les”, explica Dalmau.
- Veure reportatges de fotos de l'embassament de Sau, des d'Osona.com