Pfizer i Moderna apugen el preu de les vacunes pactat amb la UE

Les farmacèutiques augmentarien entre dos i quatre euros el preu del vaccí contra la Covid-19

  • Vials de la vacuna de Pfizer -
Publicat el 01 d’agost de 2021 a les 16:25
Les farmacèutiques nord-americanes Pfizer i Moderna apugen el preu de les vacunes contra la Covid-19 en l'últim contracte de subministrament del vaccí signat amb la Unió Europea (UE), segons ha explicat aquest diumenge el diari britànic Financial Times, que afirma haver tingut accés al nou acord.

El preu per dosi renegociat per part de Pfizer passaria dels 15,50 euros actuals als 19,50 euros. Pel que fa a la vacuna de Moderna, també augmentaria el seu preu, en aquest cas dels 19 euros actuals als 21,20 euros. Segons explica el mateix diari, Moderna s'havia plantat en els 24 euros, però va cedir a abaixar el preu a canvi d'una comanda de més unitats per part de la UE.

Les noves exigències d'aquestes dues fabricants del vaccí es produeixen després que uns estudis clínics indiquessin que les vacunes amb RNA missatger tenien millors índexs d'eficàcia que les vacunes de virus modificat, com la d'AstraZeneca/Oxford i la de Janssen, que són més barates. L'Estat espanyol ja fa dies que no distribueix el vaccí d'Oxford a les autonomies.

El fet que enmig de les negociacions amb les farmacèutiques la UE estigués investigant el vincle entre les trombosis i les vacunes d'AstraZeneca i Johnson & Johnson també va contribuir a les altes exigències en els preus. Així doncs, els nous contractes de Pfizer i Moderna tenen una vigència fins a l'any 2023 i en total suposen una compra de 2.100 milions de dosis.

La informació del rotatiu anglès assenyala que aquestes dues farmacèutiques tindran un nivell d'ingressos extraordinari gràcies a la UE, però també pels països "ansiosos" per aconseguir el vaccí contra la malaltia. La variant delta hauria ajudat a fer que aquests territoris s'apressessin a vacunar massivament la població.

Les primeres estimacions dels especialistes del sector asseguren que Pfizer-BioNTech pot reportar uns ingressos de 56.000 milions d'euros el 2022, mentre que per Moderna les primeres dades la situen en els 30.000 milions d'euros guanyats.

El fet que hi pugui haver una tercera dosi del vaccí precisament per la variant delta podria fer augmentar els beneficis de les empreses. Israel, per exemple, ja l'ha començat a aplicar i a l'Estat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar la setmana passada que seria necessària aquesta tercera dosi i que potser caldria vacunar-se cada any.