Sis grans caves per no fallar amb les bombolles la nit de Cap d'Any

Us recomanem els millors escumosos per celebrar amb amics i família l'entrada al 2022

Publicat el 30 de desembre de 2021 a les 20:09
Arriba Cap d'Any i una de les celebracions més importants del 2021 ha de comptar amb els millors escumosos. Repassem a continuació les recomanacions de cinc caves i un Corpinnat per celebrar l'inici del 2022 amb la família i els amics de la millor manera possible.

[h3]Reserva Real Freixenet[/h3]
Celler: Henkell Freixenet
DO Cava
Varietats: Macabeu, xarel·lo i parellada i un petit percentatge de vins de reserva.
Sense anyada
Preu aproximat: 15 €

Cava amb un 20% de vins de diferents anyades a l'estil dels grans "cuvées" francesos (etiqueta sense anyada). Creat el 1987 amb motiu d'una visita dels reis d'Espanya a les caves freixenet.
En nas presenta potents aromes de criança, dominen els tons torrats ben harmonitzats amb aromes de fruits secs (avellanes). Notes de fumats, cafè, llevat, pastisseria, fruita madura, mel i un toc balsàmic. Ens acompanyarà perfectament entrants, formatges, peixos i mariscs. Un cava Brut (amb una mica de sucre) que també acompanyarà postres no excessivament dolces.

[h3]Ars Collecta Blanc de Blancs Gran Reserva 2017[/h3]
Celler: Raventós Codorníu
DO Cava
Varietats: Chardonnay, parellada i xarel·lo
Criança: Gran Reserva 2017
Preu aproximat: 17 €

Raventós Codorníu compta amb més de 3.000 hectàrees de vinya en propietat, 14 cellers i presència en més de 50 països. Segons el seu enòleg, Bruno Colomer, "la untuositat del cava Ars Collecta Blanc de Blancs, combinada amb la seva altíssima acidesa, ens obre un ampli ventall de combinacions gastronòmiques".
Aquest Blanc de blancs destaca per les aromes de fruita fresca com la poma, el préssec o la nectarina. Notes torrades i de crosta de pa, brioix i fruits secs de la criança. Un cava perfecte per peixos, mariscs i carns blanques i fumats.

[h3]Sumarroca Gran Reserva Brut Nature 2018[/h3]
Celler: Sumarroca
DO Cava
Varietats: Macabeu, xarel·lo i parellada
Criança: Gran Reserva 2018
Preu aproximat: 12 €

Sumarroca s'estableix al Penedès als anys vuitanta amb l'adquisició de diverses finques. El celler avui està situat a la riba del riu Anoia (en ple cor del Penedès).
Recomanem un cava orgànic i ecològic procedent de vinyes pròpies situades a la part més meridional del Penedès. S'elabora amb les varietats tradicionals macabeu, xarel·lo i parellada. La seva criança en rima de 36 mesos acaba d'arrodonir abans de sortir al mercat donant un cava fresc, suau, elegant i fi. Destaca per la fruita fresca i les notes de brioixeria. Acompanyarà perfectament peixos, mariscs i formatges.

[h3]Rovellats Masia Segle XV[/h3]
Celler: Rovellats
DO Cava
Varietats: Xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay
Criança: Gran Reserva 2011
Preu aproximat: 25 €

L'heretat Rovellats data del segle XV, el mateix segle que dona nom a aquest cava de llarga criança. Per Josep Cardona, segona generació del celler, "es tracta d'un cava clàssic per excel·lència, elaborat amb les varietats tradicionals i una mica de chardonnay, que li ressalta la fruita".
Complex i elegant. Destaquen les aromes intenses de fruita -albercocs, préssec i poma més aviat cuita- combinades amb notes de criança; mantega, fruits secs i brioixeria. Perfecte acompanyant de peixos i mariscs però també d'aperitius. Un gran cava de tall clàssic amb una criança de mínim 84 mesos. S'elaboren poc més de 6.000 ampolles.

[h3]Bertha Max Gran reserva 2008[/h3]
Celler: Josep Torres Sibill
DO Cava
Varietats: Chardonnay, macabeu, xarel·lo i pinot noir
Criança: Gran Reserva 2008
Preu aproximat: 28 €

Bertha neix el 1989 a Sant Sadurní tot i que ara el celler està situat a Subirats. Amb un 40% de chardonnay fermentat en bota, un 50% de cupatge de macabeu, xarel·lo i parellada i la resta de pinot noir vinificat en blanc, Bertha Max és un dels caves més complexos del celler.
De bombolla extremadament fina, destaca per les seves aromes de fruita blanca al forn i notes cítriques. Molt cremós i sedós. Notes de brioixeria i tocs vinosos. Un cava molt complex i molt gastronòmic. S'elaboren unes 2.000 ampolles.

[h3]Llopart Ex Vite 2011[/h3]
Celler: Llopart
Corpinnat
Varietats: Xarel·lo (60%) i macabeu (40%)
Criança en ampolla superior a 100 mesos
Preu aproximat: 45 € (amb estoig)

Els primers documents escrits en llatí situen la cessió d'unes vinyes a Bernat Llopart a l'actual Heretat de Can Llopart de Subirats el 7 de gener de 1385. Avui dia, Llopart forma part dels cellers emparats pel segell Corpinnat.
Escumós emblema de les llargues criances de Llopart. Ex Vite Vita (la Vida ve del Cep) prové de la vinya de Les Flandes, una vinya espectacular de roca calcària en forma d'amfiteatre a 380 metres d'altitud. Un Corpinnat que destaca per les notes de la llarga criança. Fruits secs, torrats i fumats, sobre un fons de fruita en compota. Perfecte per acompanyar qualsevol menjar potent, fins i tot guisats i rostits de coccions llargues.