Fernando Simón es va endinsar en pràcticament totes les sales d'estar de Catalunya i Espanya quan el país vivia confinat per la pandèmia de la covid-19. La popularitat de l'epidemiòleg es va disparar de la nit al dia, sent una de les cares més reconegudes d'aquella gestió, apareixent a la majoria de rodes de premsa del govern espanyol per actualitzar l'estat de la crisi sanitària. Ja han passat gairebé cinc anys i ara Simón reapareixerà en un nou moment d'extrema complicitat, la DANA del País Valencià.
En època de la pandèmia Simón era el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat. Va ser destituït el 13 de novembre de 2020 per l'Assemblea del Consell General de Col·legis de Metges, que el van criticar d'"ineficaç" en la segona onada de contagis. Des d'aquell moment es va allunyar del focus i va continuar dirigint el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries. És aquest últim l'organisme que està a càrrec d'intervenir els possibles brots infecciosos que es puguin produir a les zones afectades per la DANA.
En el context d'una inundació en el nostre territori, pot augmentar-se el risc de contreure infeccions gastrointestinals per la ingesta d'aigua o aliments contaminats, a més d'infeccions respiratòries pel pas d'aigua contaminada a les vies respiratòries a través de la ingesta o la inhalació. Altres de les principals infeccions que poden aparèixer són les infeccions de ferides produïdes durant les inundacions o en les tasques de neteja.