La tradició boletaire a Catalunya és centenària. Milers de persones enfilen els boscos quan arriba la tardor per omplir el cistell de bolets i després gaudir de molt bons àpats en companyia. Ara bé, la tradició implica coneixement i també certes mesures de seguretat per no passar una mala estona i, en el pitjor dels casos, patir una intoxicació que pot arribar a ser molt perillosa. L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) adverteix de manera ferma que anar a collir bolets implica riscos i, per tant, cal tenir uns criteris bàsics per evitar problemes. No tots els bolets són comestibles i cal ser-ne conscient.
A Catalunya hi ha pràcticament un centenar d'espècies no comestibles i tòxiques. L'ASPCAT recorda que algunes poden ser mortals. Per això, abans de collir i menjar certs bolets, cal ser conscients d'aquestes pautes que ara mateix us facilitem.
És o no és comestible?
Diverses espècies de bolets tòxiques es poden confondre molt fàcilment amb altres de comestibles. Què implica, això? Cal estar ben segurs d'identificar quin bolet estem collint. Des de la Generalitat adverteixen que les guies de boletaires poden donar informació incompleta o podem arribar a interpretar-les de manera errònia. Les creences populars són majoritàriament falses i, per tant: si no n'estem segurs, no l'agafem. No hi ha regles generals per distingir quins bolets són tòxics i quins no.
Per això mateix, des de l'ASPCAT demanen als usuaris que aprenguin a identificar els bolets. Consultar les associacions micològiques pertinents és una de les opcions més fiables i segures per identificar quina espècie estem duent al nostre cistell. No t'arrisquis. A més, recorden que des del formulari de consultes micològiques pots enviar imatges de bolets que vulguis identificar per tal que et donem una orientació sobre l’espècie consultada. En aquest sentit, és clau la Societat Catalana de Micologia, que atén peticions, organitza cursos de formació i sortides per aprendre a collir bolets. I és clau: si no n'estàs segur, ni l'agafis ni te'l mengis.
Un cop sabem que és comestible: es troba en bon estat?
L'Agència de Salut Pública és molt clara: no s'han de consumir aquells bolets parasitats o en mal estat. Com pots evitar-ho? Transportar-los en un cistell (vímet, rígid i airejat) és clau. Un cop els portis a casa, fins al moment de cuinar-los cal que estiguin a la nevera. I no deixar-los més de tres dies sense consumir. Més tard pot ser perjudicial.
Què fem si està collit en un lloc contaminat? Com ho puc saber?
Cal ser curosos en aquest sentit. L'ASPCAT recorda que els bolets poden absorbir substàncies tòxiques de l'ambient o de certes zones amb contaminació. No n'has de collir mai si creixen als parcs, als jardins, en zones industrials (o a prop) i als vorals de les carreteres. Poden semblar en bon estat, però seran perjudicials per a la teva salut.
Ser conscient de les al·lèrgies
Moltes persones cullen bolets per primera vegada o consumeixen certes espècies que mai havien provat. Des de l'agència demanen ser curós a l'hora de menjar-ne, perquè poden aparèixer al·lèrgies o intoleràncies. El més segur és consumir petites quantitats.
Cuinar bé els bolets
Existeixen centenars de receptes amb bolets. Ara bé, cal seguir les indicacions correctes a l'hora de cuinar-los per no provocar-nos problemes. Des de l'Agència de Salut Pública deixen clar que són molt pocs els bolets que, ocasionalment, poden menjar-se crus. Fins i tot alguns d’aquests, crus o mal cuinats, poden ser tòxics. Per això mateix, recomanen coure convenientment tots els bolets.
No et passis menjant-ne!
Encara que certes receptes i plats siguin per llepar-se els dits, des de l'Agència de Salut Pública recorden que els bolets provoquen una digestió difícil. Per això recomanen, en el cas que sigui possible, menjar-ne en poca quantitat. Diversos estudis han deixat ben clar que consumir-ne durant dies pot provocar toxicitat. Un exemple és el cep.
Què cal fer si pateixes una intoxicació o et trobes malament després de menjar bolets?
Tot i seguir totes aquestes indicacions, et trobes malament. Pateixes una mala digestió o tens símptomes d'intoxicació. Què has de fer? L'Agència de Salut Pública és clara: no t'alarmis i ves immediatament al centre mèdic més proper i, si és possible, porta les restes dels bolets ingerits. Recorden que és important no consumir mai tots els bolets alhora i deixar-ne algun exemplar per poder mostrar el que s’ha menjat i poder identificar-lo en cas de dubte. Fer fotografies dels bolets prèviament també seria útil.