A més de ser una de les tradicions més representatives de Catalunya, la Castanyada també és una celebració marcada per la gastronomia. Les castanyes i els panellets adquireixen un paper protagonista, però necessiten un fidel escuder que faci que els àpats siguin del tot extraordinaris.
Aquí és on entren els vins dolços catalans. Per a poder gaudir d'uns àpats com cal en aquesta festivitat (i en el cas de voler acompanyar-ho d'una beguda alcohòlica com aquesta tan nostrada), et proposem un conjunt de productes que segur que et faran el pes.
Quatre vins imprescindibles per la Castanyada
Aquí et proposem quatre vins dolços catalans que segur que triomfaran:
1. Ètim Verema Tardana Blanc, Cooperativa Falset-Marçà
Es tracta d'un vi dolç elaborat amb garnatxa negra, amb notes madures i una concentració aromàtica. També incorpora flors blanques, anous, panses i pell de taronja i presenta alguna nota fumada de la criança en fusta. És de l'anyada de 2012 i té una gradació del 15%. La criança és de 10 mesos en botes velles i cada ampolla val 8,50 euros.
2. Avreo Solera 1954, De Muller
Les criances aporten una gran complexitat aromàtica a aquest vi, que presenta notes de fruita negra, fruits secs, tabac, panses, xocolata, dàtils i figues. Surten molt les anous, els cafès i els torrefactes, així com les regalèssies. En boca és ampli, rodó i equilibrat. En definitiva, es tracta d'un dels grans per la seva relació qualitat-preu. Té set parts de garnatxa negre i tres de garnatxa blanca, i una gradació del 20%. Cada ampolla val 14 euros.
3. Vi del Vent, Celler Mas Vicenç
Aquest és un vi molt fresc per ser un moscatell de gra menut. Té notes aromàtiques de bosc mediterrani, de pi, pinassa i gespa; junt amb moltes notes típiques del moscatell, com raïm, préssec i mango. També mostra una part floral important de gessamí. El grau alcohòlic és de 12,5% i té un preu per ampolla de 8 euros.
4. Garnatxa Solera de Mas Llunes
La garnatxa roja i la criança de 10 anys en bota de roure francès li donen un color ambre fosc a aquest quart vi dolç. Les aromes d'orellanes d'albercoc són intenses i complexes i estan acompanyades per vainilla, poma al forn i mel, amb notes de lleuger enranciment. En boca és dolç i a la vegada molt fresc, amb sabors de fruits secs, taronja amarga i espècies. El grau alcohòlic és del 15,5% i cada ampolla val 20€.