L’alumne de l’institut Marc Sala Santaulària obté un accèssit en el Concurs de Fotografia Matemàtica de l’ABEAM

Es va valorar la capacitat de captar un instant ben especial i per l’elecció d’un títol que troba, amb humor, figures geomètriques en un espai ben quotidià.

Marc Sala Santaulària
Marc Sala Santaulària
Redacció
29 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:46h

La matemàtica descriu les formes més belles de la natura i és la llavor de la que neixen gran quantitat d'expressions artístiques. Contràriament la percepció majoritària que es té de la matemàtica és la d'una ciència avorrida i sense cap cromatisme. De fet, la creença popular és que l'ànima de la matemàtica és inerta. La fotografia matemàtica és una eina que ens pot ajudar a canviar aquesta percepció.

Cal aprendre a mirar amb ulls matemàtics per poder gaudir de la subtilitat de les coses petites, de la magnificència de les coses grans, del color de la llum, del so, del ritme i de la natura. Gaudir de la bellesa de l’ordre i de la bellesa del caos i de la bellesa infinita de les matemàtiques.

Amb aquest objectiu, l'institut Francesc Ribalta va organitzar durant el passat mes de març, per onzè any consecutiu, el Concurs de Fotografia Matemàtica.
Es van establir quatre nivells: 1r i 2n d’ESO, 3r i 4t d’ESO, postobligatoris i nivell FotoGeogebra.

Es va fer un reconeixement a cadascun dels autors de les fotografies guanyadores durant l’acte de la diada de St. Jordi que va organitzar l’institut el dia 23 d’abril a la Sala Polivalent. Aquestes fotografies premiades de cadascun dels nivells van ser les següents:

  • Nivell 1r i 2n d’ESO: Un cop d’ull als hexàgons (Marc Sala Santaulària).
  • Nivell 3r i 4t d’ ESO: Paral·leles cap a l’infinit (Arnau Sala Santaulària).
  • Nivell postobligatoris: L’ordre del factors no altera el producte (Markel Larrañaga Piqué).
  • Nivell Professorat i PAS: Duna sinusoïdal (Elena Capdevila Fornell).
  • Nivell FotoGeogebra: Gat daurat (Roc Arrufat Obon).

Aquestes fotografies guanyadores van participar en la vinticinquena edició del Concurs de Fotografia Matemàtica d’àmbit català convocat per l'ABEAM (Associació de Barcelona per a l’estudi i l’aprenentatge de les matemàtiques).

fotografia matematica institut Marc Sala (1)
Foto de grup dels finalistes

El jurat de l'ABEAM va decidir atorgar un accèssit al Marc Sala Santaulària com a autor de la fotografia de títol Un cop d’ull als hexàgons, presentada en la categoria de 1 r i 2 n d’ESO . Es va valorar la capacitat de captar un instant ben especial i per l’elecció d’un títol que troba, amb humor, figures geomètriques en un espai ben quotidià. El Marc va ser convocat el dimarts passat dia 28 de maig a l'acte de lliurament de premis a la sala d'actes de l'Auditori de CosmoCaixa de Barcelona. Durant l'acte es va fer una presentació de totes les fotografies finalistes amb alguns comentaries didàctics, cosa que va fer que l’acte fos entretingut i atractiu per al nombrós púbic assistent. La fotografia del Marc passarà a formar par del material didàctic per a fer servir en l’aprenentatge de les matemàtiques, que durant aquest vint-i-cinc anys s´ha anat recopilant a l’espai https://fotografiamatematica.cat/

Des de l’institut estem molt contents del premi aconseguit pel Marc, i a més, volem expressar la nostra satisfacció pel fet que en sis de les onze participacions en aquest concurs a l’àmbit català hi hagi hagut representats premiats del nostre centre.

fotografia matematica institut Marc Sala (2)
El Marc Sala recollint el premi

Una de les característiques més destacables de la fotografia matemàtica és la seva pluralitat. La senzillesa en la seva execució permet que qualsevol tipus d’estudiant pugui sentir-se còmode treballant matemàtiques i pot valorar els conceptes matemàtics com a propers i assequibles. És una eina que permet trencar amb la visió inabastable que massa vegades tenen les matemàtiques.

Un cop d'ull als hexàgons
Un cop d'ull als hexàgons
 
Gat Daurat
Gat Daurat
Paral·leles cap a l'infinit
Paral·leles cap a l'infinit
L'ordre dels factors no altera el producte
L'ordre dels factors no altera el producte
Duna sinusoïdal
Duna sinusoïdal

 

Arxivat a