Borgen és una sèrie dramàtica de la televisió danesa. És una ficció política que narra la trajectòria de Birgitte Nyborg, líder del partit dels Moderats i Primera Ministra de Dinamarca. Sovint es creu que la protagonista està basada en la Primera Ministra de Dinamarca però quan aquesta, Helle Thorning-Schmidt, va ser escollida ja s'emetia la segona temporada.
A partir d'aquí, l'activista feminista Nuria Varela (experta en igualtat i violència contra les dones), al seu llibre «El síndrome Borgen», explora un fet repetitiu de violència política: moltes dones acaben abandonant la política. Com li passa a Birgitte Nyborg. I aquesta violència política no és sinó una violació de drets humans.
Varela va escollir el nom d'aquesta sèrie per a explicar aquesta síndrome perquè retrata molt bé les dificultats amb les que shan d'enfrontar les dones quan arriben al poder polític. Però també es va posar a treballar perquè es va adonar que la realitat discrepava molt dels discursos oficials. Es diu que cada vegada hi ha més dones amb càrrecs de poder però els números reals ho desmenteixen. A més, un informe sobre «Dones al Parlament» de la Unió Interparlamentària, posa de manifest els abusos que sofreixen les dones en política. L'estudi conclou que quatre de cada cinc dones parlamentàries han estat sotmeses a violència psicològica: bullying, intimidació, abús verbal o assetjament. A més, dos terços han estat víctimes de comentaris sexuals humiliants o sexistes. I dos de cada cinc han rebut amenaces d'agressions, de violència sexual o de mort. A més, el primer dels atacs sempre sol anar dirigit a la pressió sobre el cos, l'aspecte o els cicles vitals de les dones que aspiren al poder polític.
Quin panorama més desolador i tan masclista. Amb tot, recordo la maligna Ayuso, dona que fa sentir molta vergonya aliena, dient-li a Mónica García (portaveu de Más Madrid) «A la política se viene llorada de casa» o «desesperada»,«cara mústia», «que viene a hacer política aquí porqué en su casa no la soportan»... Ayuso hauria d'haver perdut el seu càrrec només per aquestes injúries, a part de moltes altres il·lícites qüestions.
El 2023, dones com Jacinda Ardern, Sanna Marin i Nicola Sturgeon van abandonar els seus càrrecs. L'1 de gener de l'any passat hi havia 36 dones entre Caps d'Estat o de Govern. Però al setembre del mateix any, només n'hi havia 28. Com diu Varela, segons els càlculs de Nacions Unides, a aquest ritme, no s'aconseguirà la igualtat de gènere a les altes esferes de la política fins d'aquí a 130 anys.
Kamala Harris ha estat la primera dona i la primera persona afroamericana d'ascendència índia en ocupar la vicepresidència i la funcionària de més alt rang de la història dels Estats Units. L'expulsaran de la política després d'haver-la utilitzat?
I és que quan elles poden aspirar a exercir un lloc de poder, el que resulta quasi impossible és mantenir-lo. I a qui pertoqui: ajudeu les dones a tenir el mateix valor polític que els homes. I de pas, expulseu de la política l'Ayuso i tots els impresentables com ella.