Google: cerques en temps real i realitat augmentada

Publicat el 10 de desembre de 2009 a les 17:14

Google ha estrenat aquests darrers dies dues novetats prou interessants.

El cercador californià ha presentat recentment diverses novetats, com les cerques en temps real o la cerca per fotografies combinada amb la realitat augmentada. També ha publicat el navegador Chrome per a Mac i Linux.

Per una banda, i aprofitant el nou disseny de les cerques que aviat s'estrenarà juntament amb Caffeine, la nova infraestructura de cerques, Google ha incorporat un tipus de cerca en " temps real " que combina els resultats, ordenats cronològicament, dels webs que s'indexen, amb coincidències en missatges de Twitter, o en espais de Facebook, entre d'altres, i que es va actualitzant a mesura que Google troba noves coincidències.

Google permet cerques en temps real

Aquest tipus de cerca és cada cop més popular, ja que permet no només trobar referències sobre un tema en concret, sinó que permet informar-se sobre fets d'actualitat, o sobre el temps que està fent en un determinat lloc del planeta en el moment en què realitzem la cerca si algú n'ha parlat. El Grup Nació Digital va estrenar, fa uns mesos, el Robot de Nació Digital , una eina que combina resultats de diversos cercadors i eines 2.0 per mostrar coincidències de cerca en diverses fonts, entre elles Huubs.cat o altres que encara no són presents en motors internacionals com Google.



Per altra banda, Google també ha presentat l'aplicació per Android Google Goggles , una eina de cerca que combina la possibilitat de cercar a partir d'una fotografia amb la realitat augmentada. Així, a partir de la càmera i la ubicació mitjançant GPS o l'adreça de la xarxa sense fils o que es detecti per 3G, podem veure etiquetats, si es troben, els edificis o punts d'interès propers només enfocant la càmera cap a la seva direcció. Però si no trobem informació, prement el botó per fer la fotografia, Google cercarà altres fotografies semblants i, si en troba, informació relacionada.

Aquesta eina, a partir de les fotografies, també pot ajudar en cerques per codis de barres, tot i que també s'adverteix que fotografies a objectes com mobles, o a animals, poden no donar cap resultat. Com a punt negatiu, l'eina funciona només en mòbils amb Android 1.6 o superior, una versió que encara no ha estat publicada per Movistar en l'HTC Dream de forma oficial, per exemple.

Finalment, Google ha presentat una nova versió de Google Chrome, el seu navegador, que ja està disponible per Mac i Linux ( + info ).