És habitual abandonar el domicili durant uns dies per vacances. Els lladres en són ben conscients i aprofiten aquestes absències per robar. Per això cal tenir en compte els consells que donen les policies locals per evitar posar-ho fàcil als amics de la cosa aliena durant les vacances, i també per evitar robatoris als habitatges que queden tancats.
1. Objectes de valor
Procureu no tenir objectes de valor a casa. En cas de tenir-ne, feu-ne un inventari on constin les següents indicacions: tipus d'objecte, marca i número de fabricació. Si podeu, graveu-hi el vostre DNI.
2. Serveis tècnics
Desconfieu dels serveis tècnics que no hagin estat sol·licitats o no portin acreditació oficial. Els mesos d'estiu són els preferits dels estafadors per fer-se passar per aquells operaris que potser necessites.
3. Portes i finestres tancades
Abans de sortir de casa, comproveu que les portes i finestres estiguin ben tancades, incloses les que donen a espais comuns, com celoberts o terrats. I tanqueu la porta en clau, encara que sigui per poca estona. Quan sortiu del domicili, eviteu abaixar totalment les persianes.
4. No aixecar sospites
No col·loqueu la clau sota la catifa de l'entrada ni en llocs on estigui a l'abast de desconeguts. Mai deixeu a la porta una nota que indiqui la vostra absència del domicili.
5. Localització
No feu difusió davant desconeguts del vostre projecte de viatges o vacances. Deixeu també un telèfon per localitzar-vos en cas d'urgència. Poseu-vos d'acord amb algun veí de confiança perquè vigili el vostre habitatge durant les vacances.
6. Cotxe
Tingueu sempre el vehicle totalment tancat. Si deixeu el cotxe al carrer, eviteu els descampats o indrets poc habitats. Eviteu que estiguin a la vista objectes que puguin incitar el robatori. Si els heu de deixar dins el vehicle, guardeu-los al maleter abans d'arribar al lloc on estacionareu. No deixeu la documentació del vehicle al seu interior perquè també pot ser objecte de robatori.
7. Alarmes
A casa: Recordeu que la porta ha de tenir sistemes de seguretat. En cas de grans períodes d'absència, instal·leu un temporitzador automàtic que encengui els llums, la ràdio o la televisió a petits intervals de temps.
Al cotxe: Utilitzeu algun sistema antirobatori ja sigui un dispositiu mecànic (una barra), electrònic (que impedeixi l'engegada sense un codi) o qualsevol desconnectador de bobina o bateria. També hi podeu instal·lar algun tipus d'alarma, si bé el seu efecte és més aviat dissuasiu. En aquests casos és aconsellable col·locar un adhesiu que així ho indiqui.
8. Caminar pel carrer
Sempre que sigui possible, eviteu passar per llocs solitaris o poc enllumenats. Camineu en sentit oposat a la marxa dels vehicles i situeu la bossa cap a l'interior de la vorera per evitar possibles estrebades.
9. Treure diners del caixer
Si utilitzeu un caixer automàtic, observeu primer la presència de possibles persones sospitoses. En cas de dubte, no l’utilitzeu en aquell moment i aneu-hi a un altre.
10. En cas de robatori...
Si crideu i demaneu auxili podeu intimidar l'assaltant. També és efectiu atreure l'atenció d'altres persones. Procureu observar alguns dels trets físics del vostre agressor. Possible edat, alçada, color del cabell, a més d’altres aspectes com la seva vestimenta, la direcció per on ha fugit, el vehicle utilitzat, etc. Com més precisa sigui la vostra informació, més possibilitats hi haurà de localitzar el delinqüent i recuperar els objectes sostrets.