Aliments per pujar la pressió: quan tens la tensió baixa

Consumir, sempre en moderació, formatge, regalèssia, pebrot vermell, aigua en gas o cafè, entre altres, pot col·laborar a augmentar la pressió arterial

Alguns aliments poden ajudar a combatre la hipotensió
Alguns aliments poden ajudar a combatre la hipotensió | Cedida
Nació
16 de desembre de 2023
Actualitzat: 05 d'agost de 2024, 17:01h

La tensió és d'aquells paràmetres de salut que qui més qui menys ha de regular quan supera la frontera dels 50 anys. Gairebé sempre perquè està massa alta i, si no baixa fent petits canvis en la dieta, cal medicar-se per regular-la. Però també hi ha els casos oposats: persones que tenen la tensió arterial massa baixa, és a dir, per sota dels 90 (alta) i 60 (baixa).

"Els quatres de tensió baixa són habituals en dones joves i sanes perquè el seu mecanisme de regulació encara no està madur", assegura el cap de cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Ignacio Ferreira. Alguns dels principals símptomes de la hipotensió són suor freda, mareig després d'aixecar-se de cop, nàusees, visió borrosa, debilitat i somnolència.

Llista d'aliments que ajuden a fer pujar la pressió

Per combatre la hipotensió, la manera més natural és la de fer canvis en la nostra dieta, introduint-hi alguns aliments. I, sobretot, prendre molt líquid per ajudar a millorar la capacitat d'adaptació de les artèries. 

Sal

La sal a la dieta és un d'aquells elements que fan augmentar els nivells de pressió arterial de forma gairebé instantània. Tot i això, cal anar alerta: no es poden superar els 5g de sal diaris recomanats i augmentar-ne la dosi habitual pot com provocar retenció de líquids.

Cafè

El doctor Ferreira assegura que, com tots els estimulants, el cafè també ajuda a elevar la pressió sanguínia i el recomana a les persones hipotenses. De fet, el cardiòleg recorda que el cafè "no provoca hipertensió, sinó augments puntuals de la pressió". Segons un macroestudi poblacional sobre el consum de cafè publicat al Journal of the American Medical Association, les poblacions que consumeixen més cafè tenen menys mortalitat per càncers i taxes de malalties cardiovasculars més baixes.

Formatge

Incorporar el formatge en el nostre dia a dia, sempre amb moderació, pot ser una bona manera de frenar les baixades de pressió. Es tracta d'un aliment alt en greixos, sobretot el curat, de manera que no podem excedir-nos, però és ideal incorporar-lo a la dieta de forma saludable.

Fruits secs

Menjar un grapat de fruits secs salats al dia pot ajudar-nos a fer pujar la pressió arterial, a més de les nombroses propietats nutricionals i beneficis per a la salut cardiovascular. Ara bé, cal anar alerta perquè la majoria dels fruits secs salats gairebé sempre es comercialitzen fregits, així que és recomanable consumir-los crus.

Aigua amb gas

Beure líquid ajuda a fer pujar la pressió arterial. I l'aigua amb gas, a més, és una beguda saludable que també conté sodi, un altre potenciador per fer pujar la pressió.

Envinagrats

Les persones hipotenses tenen els envinagrats com a grans aliats per incrementar la tensió. Olives, cebetes, cogombrets, tramussos... En definitiva, tots els aliments que es posin en conserva amb vinagre com a ingredient principal ajuden a augmentar la tensió, a més de ser snacks saludables.

Regalèssia

Un estudi clínic realitzat per la Universitat Cardenal Herrera de València assegura que consumir regalèssia augmenta la pressió sanguínia. Així, les persones hipotenses han de prendre una quantitat moderada de regalèssia per millorar els símptomes. Ara bé, l'estudi també insta els fabricants de productes amb regalèssia a informar dels riscos del seu consum.

Pebrot

Els aliments rics amb vitamina C ajuden a augmentar la pressió sanguínia. Segons un estudi publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, les mandarines, els kiwis, les maduixes, les taronges, els nabius i, sobretot, el pebrot vermell contribueixen a augmentar la pressió de forma momentània gràcies al seu alt contingut en aigua.