Alimentació

Blanc o negre? Un nou estudi qüestiona una de les creences més populars sobre el vi

El 2020 el consum excessiu d'alcohol es va relacionar amb més de 740.000 casos de càncer a tot el món

Publicat el 17 de març de 2025 a les 16:44

Existeix la creença generalitzada que el vi negre és una de les begudes amb alcohol més saludables. El motiu? El seu alt contingut en resveratrol, un antioxidant amb propietats antiinflamatòries, que ofereix protecció contra el càncer. No obstant això, investigadors de l'Escola de Salut Pública de Brown (Estats Units) han posat a prova aquesta suposició en un nou estudi

La investigació, publicada a la revista Nutrients, els investigadors van comparar els riscos de càncer associats entre el vi negre i el vi blanc. L'equip, codirigit per Eunyoung Cho, professora associada d'Epidemiologia i Dermatologia en Brown, va analitzar 42 estudis observacionals en els quals van participar gairebé 96.000 persones i no va trobar proves clares que el vi negre reduís el risc de càncer. L'estudi tampoc va trobar un augment general del risc de càncer pel consum de vi, independentment del tipus.

 "La nostra anàlisi va incloure el nombre més gros possible d'estudis epidemiològics publicats que exploraven per separat la relació entre el consum de vi negre i blanc i el risc de càncer i els resultats no van revelar diferències significatives en el risc de càncer entre el vi negre i el blanc en general --explica--. No obstant això, sí que es va observar una distinció pel que fa al risc de càncer de pell. En concret, el consum de vi blanc, però no de vi negre, es va associar a un major risc de càncer de pell".

 De fet, els investigadors van calcular un 22% més de risc de càncer de pell associat al vi blanc que al negre. Les raons encara no són clares, si bé els investigadors suggereixen que el consum excessiu de vi pot estar relacionat amb comportaments d'alt risc, com el bronzejat en interiors i l'ús inadequat de protecció solar. No obstant això, no és clar per què el vi blanc, en particular, seria el culpable.

 L'estudi també va trobar més relació entre el consum de vi blanc i l'augment del risc general de càncer entre les dones, la qual cosa, segons els autors, justifica noves recerques sobre els possibles mecanismes subjacents.

 Les metaanàlisis realitzades per l'equip són el primer estudi d'aquest tipus i qüestionen la creença que el vi negre és més sa que el blanc. També assenyala la necessitat de continuar estudiant l'associació entre el consum de vi blanc i el risc de càncer, sobretot en les dones.

 L'alcohol -en concret, l'etanol de les begudes alcohòliques- es metabolitza en compostos que danyen l'ADN i les proteïnes, contribuint al risc de càncer. El 2020, el consum excessiu d'alcohol es va relacionar amb més de 740.000 casos de càncer a tot el món, la qual cosa representa el 4,1% de tots els casos.