Aixecar-se del llit i beure's un cafè gairebé immediatament és una part de la rutina diària de moltes persones. El 70% de la població espanyola pren cafè cada dia amb una mitjana de 2,2 tasses i el consum majoritari és a l'hora d'esmorzar: fins a un 76% persones en prenen a primera hora del matí. Així ho desgrana l'Estudi sobre els hàbits de consum de cafè a Espanya fet per Cafès Novell el 2022.
Ara bé, el cafè de primera hora, aquell que molta gent s'ha de prendre gairebé per obligació, no és el més efectiu ni el que més ens desperta. Alguns especialistes en el tema asseguren que si volem que realment el cafè faci la funció de despertar-nos no l'hem de prendre només aixecar-nos del llit.
Per què? A primera hora del matí hi ha un pic de cortisol, l'hormona que ens ajuda a sentir-nos desperts. Així, seria millor esperar a prendre el cafè quan ja hagi passat una estona i el nivell de cortisol hagi baixat. I és que prolongar la quantitat de cortisol amb un cafè a primera hora només farà que els seus efectes es prolonguin i perjudiquin la nostra salut. De fet, un estudi del neurocientífic Steven Miller ja fa uns anys que va apuntar que la millor hora per prendre cafè al matí és entre les 9.30 i les 11.30, segons els ritmes de cadascú.
D'aquesta manera, esperar un parell d'hores a beure's el primer cafè farà que sigui més útil i que sigui més saludable. El que farà això és activar els nivells de cortisol que hauran decaigut després d'estar unes hores despert. Això també és aplicable a qui consumeix molt cafè en poc temps: si ja s'ha begut un got o una tassa, cal esperar un marge de temps perquè la següent tingui efectes positius i saludable en el nostre organisme.