La polèmica sobre una suposada prohibició de patates amb gust de pernil salat ha sacsejat les xarxes socials en els últims dies. Davant l'alarma creada, hi ha hagut resposta de la Comissió Europea que, des de la xarxa social X (abans Twitter), ha aclarit que només s'han prohibit alguns dels additius que tenen aquests productes, tal com explicàvem fa unes hores.
Aquesta regulació havia estat impulsada per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que va detectar que alguns components d'aquest tipus de patates fregides podien fomentar malalties com el càncer. La decisió de l'EFSA va rebre el suport dels vint-i-set països de la Unió Europea i està fonamentada en avaluacions científiques que apuntaven que aquests aperitius salats duien additius que "podien fer malbé el material genètic dels consumidors".
🧵Últimamente has podido leer muchos titulares anunciando que ⚠️"La UE prohíbe las patatas sabor jamón"
— Comisión Europea (@ComisionEuropea) July 31, 2024
👉¿Es verdad?
🔴No❗️ Algunos aditivos de aroma ahumado utilizados para su producción, por lo que con una receta que no incluya estos aditivos se podrán seguir fabricando.
Com que alguns d'aquests fabricants ja han anunciat que s'adaptaran al canvi de normativa, la desaparició d'aquests productes del supermercat potser té menys incidència de l'esperada en un principi. El que a hores d'ara és una incògnita és si el canvi en les receptes pot implicar la pèrdua del sabor que tenen moltes d'aquestes patates. El que sí que està clar és que ara seran més sanes.
La Comissió Europea, a més, ha aclarit que les empreses que es dediquen a la producció de patates de bossa tindran temps per adaptar els seus processos de fabricació. Concretament, tindran dos anys per aplicar la nova normativa en els productes en què les aromes fumades es facin servir per afegir sabor. A banda, hi haurà un marge de cinc anys per substituir el procés de fumat convencional per les aromes de fum.