Sí, algunes patates de bossa desapareixeran dels supermercats. Alguns dels productes coneguts com a "brossa" hauran de deixar de ser venuts en els pròxims dos anys. Així ho va determinar la Unió Europea fa unes setmanes arran de la prohibició de vuit additius que donen aroma a diferents productes.
Però, quin és el motiu d'aquesta decisió? Doncs que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) ha determinat que els additius prohibits són perjudicials per a la salut, ja que poden ocasionar danys en el material genètic. D'acord amb aquesta premissa, els 27 estats membres van donar suport a la proposta de la Comissió Europea de prohibir els vuit additius.
D'aquesta manera, la nova norma condemna a la retirada o, com a mínim, a l'adaptació, a diferents productes de supermercat. En un període màxim de dos anys s'hauran d'eliminar aquests additius dels productes en què se'ls dona més sabor, com passa en el cas de les patates fregides de bossa amb sabor pernil o també a barbacoa, per exemple. El mateix passarà amb alguns tipus de salses, sopes, gelats o begudes.
Però no són els únics. Per altra banda, el període d'eliminació d'aquests additius serà de cinc anys en el cas del fumat tradicional en productes com els pernils, els peixos (salmó, truita fumada, areng) o els formatges (cheddar fumat). Si no es modifiquen la seva composició per eliminar aquests components prohibits, hauran de retirar-se del mercat.