La sacarina és un component segur per al consum humà. Per aquest motiu, recentment l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària ha canviat la quantitat d'ingesta diària admissible. Abans era de cinc mil·ligrams per quilogram de pes corporal cada dia, i ara aquesta quantitat ha augmentat fins a nou mil·ligrams.
Què vol dir això? Que una persona de 80 quilograms de pes corporal pot consumir diàriament fins a 720 mil·ligrams de sacarina i encara estaria molt per sota d'un gram. Ara bé, també cal tenir en compte certes precaucions: els edulcorants artificials estan presents a molts productes ultraprocessats i la població confia que són una bona alternativa al sucre en qualsevol producte.
L'únic risc com a tal de la sacarina és que el seu consum excessiu pot adulterar el nostre sentit del gust. Això es deu al fet que la sacarina té un sabor molt més dolç que el sucre, motiu pel qual cal vigilar-ne la dosi diària. El que sí que s'ha descartat és que aquest edulcorant estigui vinculat amb el càncer, tal com alguns estudis afirmaven ja fa unes dècades.
És normal tenir preguntes sobre la seguretat i els efectes a la salut dels substituts del sucre que no provenen de fonts tan naturals i saludables com la mel. Són productes prou nous i generalment la novetat porta desconfiança en edulcorants processats, com la sacarina o l'eritritol.
No obstant això, segons un estudi fet per la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments per les seves sigles en anglès) i publicat en un article per la Biblioteca Nacional de Medicina, s'han fet moltes recerques amb substituts de sucre aprovats per la mateixa FDA i han demostrat ser segurs.