Menjar de forma saludable s'ha convertit en una pràctica cada cop més publicitada per organismes sanitaris i institucions públiques, que difonen de manera permanent els efectes positius d'una alimentació variada i equilibrada. Tot i això, afeccions com les inflamacions són comuns i el perquè està precisament relacionat, tot sovint amb una alimentació inadequada.
La resposta inflamatòria del nostre cos es manifesta a través de símptomes com el dolor, l'envermelliment i la inflor. Els aliments processats, rics en sucre, greixos trans i carbohidrats refinats, així com d'altres que generen intoleràncies i al·lèrgies (com el gluten o els lactis) són els desencadenants comuns.
La inflamació crònica pot acabar derivant en malalties com l'obesitat, la diabetis, les afeccions cardiovasculars. Per això, resulta essencial identificar i evitar aquells aliments problemàtics per mantenir una bona salut. Algunes fruites com les que veurem a continuació poden ser grans aliats contra aquesta patologia.
De les cireres a les taronges
Les cireres, per exemple, són riques en antioxidants i antocianines, dos elements ajuden a reduir aquesta inflamació. A més a més, són un gran aliment pels esportistes, ja que ajuden a combatre el dolor muscular.
També són recomanables les maduixes. Aquestes contenen vitamina C i antioxidants que ajuden a combatre la inflamació i de la mateixa manera que la resta de fruites presenten un valor energètic molt baix.
D'altra banda, trobem els nabius. Són elevats en flavonoides, milloren la resposta inflamatòria del cos i són ideals per combinar en tota mena de receptes com el iogurt o unes postres.
La pinya, gràcies a la bromelina present en aquest aliment, també té propietats antiinflamatòries. D'igual manera, el raïm, ric en resveratrol, és un potent antiinflamatori que també beneficia la salut cardiovascular i ajuda a regular els nivells de sucre a la sang.
Finalment, trobem una fruita molt present a les taules catalanes, les taronges. Aquestes porten una gran dosi de vitamina C i flavonoides, que redueixen la inflamació i reforcen el sistema immune.
Incorporar aquestes a la nostra dieta i, per tant, convertir-la en antiinflamatòria ajuda en molts casos a disminuir el nostre pes, i per tant juga un paper important de prevenció de l'obesitat i en altres patologies relacionades com la síndrome metabòlica.
Harvard Medical School recomana totes aquestes fruites citades i també menciona els efectes positius d'incloure a la nostra dieta antiinflamatòria l'oli d'oliva, fruits secs com les nous i el peix ric en àcids grassos omega-3.