En la recerca d'una bona salut bucodental, l'alimentació juga un paper central. Així, hi ha aliments que, pel seu contingut, esdevenen bons aliats, com són la llet, el formatge i els làctics en general. Així ho demostren diversos estudis, que indiquen que tenen un paper protector contra la càries, pel contingut en calci, fosfat i caseïna. Aquests aliments posen a disposició de l'esmalt els minerals que el componen, el calci i el fosfat, i la caseïna en facilita la incorporació, cosa que permet la remineralització i l'enfortiment.
Ho explica també Alicia Miguel, odontòloga i membre de Societat Espanyola de Pròtesis, Estomatologia i Estètica (SEPES), en una entrevista a Infosalus, que insisteix que convé tenir present l'acció beneficiosa de certs aliments. Si bé, si la seva ingesta no va acompanyada d'una dieta pobra en sucres refinats i d'una adequada higiene dental, "no servirà de res".
Segons remarca, l'únic que està demostrat que redueix de manera eficaç el risc de càries és el raspallat dental correcte amb una pasta de dents amb fluor. Respecte al paper dels aliments per reduir el risc de càries, Miguel admet que el coneixement és escàs perquè la major part dels estudis s'han fet en animals. "En aquests estudis s'ha vist que els aliments que serien bons per reduir el risc de càries (làctics, fruites, verdures, etcètera) són també els aliments en què es basa una dieta sana, per la qual cosa són els que hem de consumir pel bé de la nostra salut en general”, postil·la.