Mite o realitat: les llaunes s'han de netejar abans de beure?

Aquests productes passen per extensos controls de qualitat i seguretat, però durant el procés de distribució hi pot haver circumstàncies difícils de preveure

Llaunes de metall de diferents begudes
Llaunes de metall de diferents begudes | Unsplash / Osmar do Canto
Redacció
19 de juliol del 2024

Beure directament de les llaunes de refresc i de cervesa és una pràctica molt habitual. Però també hi ha un debat etern que les envolta: cal netejar-les abans de beure ("hi passen rates per sobre", diuen els més exagerats) o realment no hi ha cap perill en ingerir-les sense passar-les per aigua? La resposta és que la prevenció mai és prescindible, tot i la seguretat que demostren els fabricants.

En primer lloc, cal tenir en compte que les llaunes se sotmeten a extensos controls de qualitat i seguretat i sempre es netegen abans de posar-hi la beguda. Ara bé, durant el procés de fabricació i envasat sempre poden quedar restes de pintures, adhesius o lubricants que es fan servir.

El procés de transport i emmagatzematge també implica humitat, brutícia, insectes o canvis de temperatura que poden alterar la qualitat del producte i que són molt difícils de controlar per part dels distribuïdors. Una cosa similar passa amb la cadena humana que forma part del procés de comercialització, ja que, per un factor purament natural, poden transmetre gèrmens o bacteris amb les seves mans.

D'altra banda, també cal considerar que les llaunes estan fetes amb alumini o acer, dos metalls que són perfectament resistents a la corrosió i que mantenen la beguda aïllada de l'interior. Per tant, si bé no cal patir pel contingut de la llauna, el consell general és que no estarà de més rentar-les si es beu directament.

Ara bé, tampoc cal deixar-se emportar per la paranoia. Serà suficient amb uns segons d'aigua sota l'aixeta o de passar un tros de paper per la part superior, que entrarà en contacta amb els llavis i la boca. Tot plegat resulta tan senzill i ràpid que val molt la pena per evitar possibles riscos per a la salut.