Si fa dies que tenim aliments per casa, o no han estat ben conservats, sovint es poden florir. Quan això passa és un senyal que no te l'hauries de menjar perquè pot tenir un alt risc per a la salut -a banda de resultar desagradable-.
Les microtoxines i els bacteris que conté el florit són molt perillosos i per això no és recomanable separar la floridura per menjar-se la resta de l'aliment. Com passa sovint, hi ha excepcions. L'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, explica que hi ha tres únics tipus d'aliments que es poden consumir si se'n retira la part florida.
Pernil i embotits curats
És habitual que aparegui una mica de floridura en embotits com el pernil, la cecina o la llonganissa si es triga a consumir-los. Només cal raspar aquesta floridura i menjar-se la resta de l'aliment.
Formatges durs
Els formatges que tenen poca humitat, com el manxec, l'emmental o el gouda, són considerats formatges durs. Tot i que tinguin una mica de floridura, aquests es poden consumir després de treure-la amb un ganivet: cal retallar aproximadament dos centímetres al voltant i a sota.
Fruita i verdures dures
Igual que amb els formatges durs, els vegetals i les fruites dures, com ara la pastanaga, la col o el pebrot, es poden consumir si es retalla la floridura.
Els aliments que segur que has de llençar si estan florits són tota la resta: embotits humits com la vianda, el bacó, la cansalada o la botifarra; derivats de la llet com ara formatges tous o a talls i els iogurts o mantega; les fruites i vegetals de carn tova o farinosa; els guisats, plats preparats, les sobres i els aliments cuinats amb base de cereals; el pa i els productes de fleca, i les melmelades.