Quins són els tres únics aliments que es poden menjar encara que s'hagin florit?

L'OCU explica que només els embotits curats, els formatges durs i les fruites i verdures dures poden allargar la seva vida tot i tenir una mica de floridura

Pocs aliments es poden consumir quan s'han florit
Pocs aliments es poden consumir quan s'han florit | iStock
Redacció
12 de juliol de 2024, 21:26
Actualitzat: 22:32h

Si fa dies que tenim aliments per casa, o no han estat ben conservats, sovint es poden florir. Quan això passa és un senyal que no te l'hauries de menjar perquè pot tenir un alt risc per a la salut -a banda de resultar desagradable-.

Les microtoxines i els bacteris que conté el florit són molt perillosos i per això no és recomanable separar la floridura per menjar-se la resta de l'aliment. Com passa sovint, hi ha excepcions. L'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, explica que hi ha tres únics tipus d'aliments que es poden consumir si se'n retira la part florida.

Pernil i embotits curats

És habitual que aparegui una mica de floridura en embotits com el pernil, la cecina o la llonganissa si es triga a consumir-los. Només cal raspar aquesta floridura i menjar-se la resta de l'aliment.

Formatges durs

Els formatges que tenen poca humitat, com el manxec, l'emmental o el gouda, són considerats formatges durs. Tot i que tinguin una mica de floridura, aquests es poden consumir després de treure-la amb un ganivet: cal retallar aproximadament dos centímetres al voltant i a sota.

Fruita i verdures dures

Igual que amb els formatges durs, els vegetals i les fruites dures, com ara la pastanaga, la col o el pebrot, es poden consumir si es retalla la floridura. 

Els aliments que segur que has de llençar si estan florits són tota la resta: embotits humits com la vianda, el bacó, la cansalada o la botifarra; derivats de la llet com ara formatges tous o a talls i els iogurts o mantega; les fruites i vegetals de carn tova o farinosa; els guisats, plats preparats, les sobres i els aliments cuinats amb base de cereals; el pa i els productes de fleca, i les melmelades.