On trobar castanyes i què hem de fer quan les collim

Els millors llocs de Catalunya per collir aquests fruits secs i com gaudir-ne després d'una jornada de tardor

castanya foc pixabay marcpascual nacio
castanya foc pixabay marcpascual nacio
02 de novembre de 2024, 13:26

Amb l’arribada del mes d'octubre, el bosc català es vesteix de colors càlids i ofereix la possibilitat de viure una de les experiències més emblemàtiques de la temporada de tardor: la recol·lecció de castanyes. Aquest fruit és molt apreciat, tant per les seves propietats alimentàries com pel seu simbolisme a festivitats com la Castanyada. Per collir castanyes de qualitat, és essencial conèixer els millors llocs per trobar-les i aprendre els passos necessaris per a conservar-les.

Els millors llocs per trobar castanyes a Catalunya

Catalunya disposa de nombroses zones on el clima humit i temperat de boscos mixtos és perfecte per al desenvolupament del castanyer. Aquest arbre requereix sòls profunds i àcids, on les seves arrels puguin expandir-se sense obstacles i la humitat es mantingui constant. Dins d'aquest context, hi ha alguns indrets que destaquen per la seva abundància de castanyes i per l'entorn natural, que converteixen cada visita en una experiència completa.

El Parc Natural del Montseny és una destinació popular per a la recol·lecció de castanyes, especialment durant l’octubre i el novembre. Aquesta zona és famosa per la gran quantitat de castanyers centenaris que alberga, com el conegut Castanyer de les 9 Branques, i per les seves rutes accessibles. El clima del Montseny és ideal, ja que proporciona els estius càlids i les pluges anuals necessàries.

Un altre espai ideal per trobar castanyes és el Parc Natural Montnegre i el Corredor, situat al Maresme. Aquest parc és perfecte per a famílies que busquen una jornada de collita tranquil·la, ja que ofereix diverses rutes entre castanyers i roures, com les que envolten el Turó de la Freixa o la rodalia del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes a Arenys de Munt. Aquests recorreguts són fàcils d’accedir i les castanyes creixen en abundància.

Per aquells que vulguin afegir una mica més d’aventura a la seva recol·lecció, la Garrotxa és una opció excel·lent. En aquesta zona, famosa pels seus paisatges volcànics, es poden trobar castanyes a Santa Pau, envoltades de les imponents muntanyes i els colors tardorals que fan d’aquest entorn un lloc màgic per collir. Altres localitats properes, com Amer, ofereixen rutes que passen per fonts i camins ideals per a una excursió de cap de setmana.

Com collir les castanyes correctament

Collir castanyes no és només una activitat de temporada, sinó que també requereix seguir certes precaucions per evitar fer malbé el fruit o el mateix bosc. La primera recomanació és utilitzar guants gruixuts, ja que les castanyes es troben dins d’una pela punxeguda que pot dificultar la collita. Un cop al bosc, és important seleccionar aquelles castanyes d'aparença brillant, ja que seran les que millor es conserven.

A més, per mantenir la recol·lecció sostenible de castanyes i respectuosa amb l'entorn, cal recordar que alguns castanyers poden ser d'ús privat o protegits, de manera que no totes les castanyes poden ser collides lliurement. Això garanteix que els boscos es mantinguin en bon estat i que les noves generacions també puguin gaudir de l’experiència. Per transportar aquestes delícies tardorenques, és recomanable utilitzar una cistella de vímet per transportar les castanyes, que permet una correcta ventilació per evitar que el fruit es deteriori!

Què fer amb les castanyes després de collir-les

Un cop a casa, les castanyes han de ser tractades amb cura per allargar-ne la durabilitat i gaudir-les en el seu punt òptim. El primer pas és assecar-les durant uns dies amb paper de diari per absorbir l’excés d’humitat. Això és especialment important si es volen emmagatzemar per consumir-les més endavant, ja que la humitat pot provocar que es facin malbé.

Les castanyes són molt versàtils a la cuina. Una de les maneres més típiques de consumir-les és torrar-les al foc o a la paella, una tradició molt arrelada a Catalunya durant la Castanyada. Per fer-ho, només cal fer un petit tall en cadascuna de les castanyes per evitar que explotin i deixar-les coure fins que estiguin tendres i es puguin pelar fàcilment. Aquest mètode ressalta el seu sabor natural i és ideal per acompanyar menjars tradicionals de tardor.

Una altra opció és utilitzar-les en receptes dolces i salades, com cremes, purés, guisats o fins i tot com a ingredient per fer pastissos. També es poden coure a l’airfryer si es prefereix una cocció més ràpida i uniforme. Un bon consell és deixar-les en remull uns minuts abans de posar-les a la màquina per obtenir un resultat tendre i gustós.

Gaudir del bosc i de la taula

L’experiència de collir castanyes a Catalunya és un regal que ens ofereix la natura cada tardor. Aquesta activitat no només ens permet reconnectar amb l’entorn, sinó que també ens brinda fruits amb múltiples possibilitats gastronòmiques. Al final, conèixer on trobar castanyes i aprendre a conservar-les i cuinar-les és part de l’experiència completa que ens ofereix la tardor. Així que agafa una cistella, posa’t uns bons guants i prepara't per viure un dia inoblidable pels castanyers de Catalunya.