La «salsa aurora» de Karlos Arguiñano per fer el millor plat de pasta

El xef basc recupera una de les receptes preferides durant la seva infantesa afegint un toc especial a la beixamel més clàssica

Karlos Arguiñano preparant la «salsa aurora»
Karlos Arguiñano preparant la «salsa aurora» | Antena 3
Redacció
02 de desembre de 2024, 18:38

Els cuiners de primer nivell no només són reconeguts per cuinar bé, sinó també per reinventar constantment la cuina. Un d'aquests exemples és el xef basc Karlos Arguiñano que, a banda de presentar excel·lents plats a la televisió de manera diària, també explica quins són algunes de les seves confeccions personals.

Entre les més destacades hi ha la coneguda com a "salsa aurora", una recepta amb la qual Arguiñano presenta uns macarrons amb xoriç que són per llepar-se els dits. Es tracta d'un plat de la infantesa i que posteriorment el xef basc, amb els seus coneixements, ha aconseguit perfeccionar.

De què es tracta? Doncs de primeres cal tenir en compte que és una varietat de la salsa beixamel més clàssica. La diferència és que se li afegeix tomàquet per donar-li un color rosat i potenciar el sabor. Si bé el xef l'aplica als seus macarrons preferits, la "salsa aurora" pot acompanyar altres pastes, ous, verdures gratinades i fins i tot carns suaus.

Anem per passos. En primer lloc, Arguiñano prepara la base de beixamel en una cassola a foc mitjà i amb els ingredients habituals: mantega, farina i llet. El toc que canvia totalment la salsa és afegir el tomàquet a la beixamel i barrejar, mentre que cal deixar que tot plegat es cuini durant cinc minuts. Llavors només caldrà afegir nata líquida si es vol una salsa més cremosa, i afegir la sal i el pebre al gust. Fins i tot la nou moscada li pot donar un toc diferent.

Hi ha algunes consideracions importants. La "salsa aurora" ha de tirar-se sobre els aliments tan bon punt surti del foc per assegurar-se un bon sabor. A banda, el xef basc recomana no posar massa tomàquet per no matar el gust de la beixamel i també proposa que, si la salsa ha quedat molt espessa, se li afegeix una mica de llet calenta.