Coneixes algú que pot tenir problemes amb la beguda? Així es manifesten els primers símptomes de l'alcoholisme

Els experts asseguren que gestionar amb professionals de la sanitat les primeres fases d'aquest trastorn és clau per evitar problemes més greus

Un bar on es consumeix alcohol
Un bar on es consumeix alcohol | Pexels
Victor Rodrigo
27 de novembre de 2024, 13:28

L'alcohol és la substància psicoactiva de major consum a tot l'estat espanyol. Ho certifiquen les dades de l'Enquesta sobre alcohol i drogues (EDADES) que realitza el Ministeri de Sanitat. L'estudi (que podeu consultar el de 2023 en aquest enllaç) ha certificat problemàtiques que afecten tots els racons de la societat: l'edat d'inici del consum s'estableix als 14 anys, els homes dupliquen la pràctica respecte de les dones i els problemes de salut al voltant de l'alcohol són exponencials, com el desenvolupament de certs tipus de càncer.

Per això mateix les autoritats sanitàries segueixen apostant per una campanya activa per conscienciar sobre els seus efectes, reclamar un consum responsable i alertar sobre els senyals i els símptomes que que identificarien una persona que pateix alcoholisme.

Altres entitats, com la Clínica Mayo, també intenten difondre missatges en aquest sentit a través dels entorns digitals. Recorden que moltes persones que pateixen alcoholisme no són conscients del seu problema de salut en les primeres fases. És crucial que l'entorn de la persona afectada pugui identificar o distingir si realment existeix una afecció real. 

Els símptomes de l'alcoholisme

Els experts identifiquen certs factors que determinarien que algú pateix alcoholisme, especialment en les primeres frases i que topa amb aquestes consignes socials errònies que "un mateix considera que té capacitat de saber sí té un problema real amb la beguda o no". Ser incapaç de controlar la quantitat d'alcohol que un pot beure (o d'aturar-se), tenir una necessitat imperiosa per consumir-lo, fer-ho de manera molt freqüent i desmesurada i la impossibilitat de deixar-ho estar tot i ser conscient del mal que provoca ingerir-ho en altes quantitats. Tot plegat deriva en aquest trastorn de consum d'alcohol o alcoholisme.

A més, des de la Clínica Mayo deixen clar que la necessitat de beure més per aconseguir l'efecte d'embriaguesa o la presència de símptomes d'abstinència quan es disminueix el consum o se suspèn de manera ràpida són clars indicadors de mantenir un problema amb l'alcohol. I recorden que no cal arribar fins a les fases més preocupants d'aquest trastorn per activar senyals d'alarma: les estacions més lleus de l'alcoholisme ja requereixen d'una intervenció amb un professional de la sanitat. Des de la Generalitat de Catalunya també han elaborat un conjunt de pautes per saber quan demanar ajuda.

Quan has de demanar ajuda si tens problemes amb l'alcohol o coneixes algú que en podria tenir?

Tot i que a vegades no és fàcil adonar-se'n, hi ha alguns signes que ens poden fer pensar que la persona pot necessitar tractament especialitzat:

  • Desig intens o compulsió per consumir alcohol.
  • Disminució de la capacitat de control per iniciar la ingesta, posar-hi fi i regular la quantitat consumida.
  • Símptomes adversos de privació quan se'n deixa de consumir durant uns quants dies: sudoració, tremolor de mans, palpitacions, etc.
  • Augment progressiu de la quantitat consumida per obtenir els efectes desitjats.
  • Abandonament progressiu d'activitats.
  • Persistència en el consum d'alcohol malgrat les conseqüències perjudicials.

On pots demanar ajuda sobre l'alcohol a Catalunya?

Si el consum d'alcohol o altres drogues causa problemes, se'n consumeix més del que es voldria o això afecta alguns aspectes de la vida, com ara les relacions familiars i laborals, cal demanar ajuda. 

  • La Línia Verda, un servei d’informació i orientació, gratuït i confidencial, on es pot adreçar qualsevol persona que vulgui fer una consulta relacionada amb les drogodependències.
  • El 061 Salut Respon, on podeu trucar les 24 hores del dia. Si voleu fer una consulta anònima, podeu contactar amb el servei a través del xat. Mai s'hi demanen dades personals.
  • Els professionals dels Centres d'Atenció Primària (CAP), on podeu demanar atenció i assessorament.
  • Un dels Centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), que és un ambulatori públic, d'accés directe i gratuït, especialitzat en el tractament de les addiccions. Qui hi pot anar? S’hi poden adreçar les persones de més de 18 anys amb problemes en el consum de substàncies i/o les seves famílies per sol·licitar tractament, de forma directa o per derivació des de qualsevol altre dispositiu assistencial. 
  • Per als menors: el programa d’atenció a adolescents amb conductes de consum de substàncies, un servei de tractament especialitzat, intensiu, immediat i eficaç per als joves menors de 18 anys amb problemes de dependència.