Els llegums, especialment les llenties, sempre són l'aliment cabdal quan parlem d'una alimentació que necessita un reforç de ferro. També hi ha el fetge, els rovells de l'ou, la fruita deshidratada o certes carns vermelles, però la llentia sempre és la protagonista en aquesta qüestió.
Ara bé, una de les tapes més identificatives de l'alimentació espanyola (també catalana, però no amb tanta incidència) és una font de ferro que ajudaria a moltíssimes persones, si es menja amb moderació, a completar les seves necessitats nutricionals. En una entrevista al mitjà Telva, el metge expert en longevitat i dieta mediterrània, Lorenzo Pérez Castillo, ha donat una alternativa a les clàssiques llenties estofades.
Ell mateix se sorprèn que no es reivindiqui un aliment concret en el reforç per combatre l'anèmia: el botifarró. "Ningú comenta que té el triple de ferro que les llenties", relata en aquesta conversa, on també ha reivindicat els festucs i les ametlles com a alternativa per augmentar els nivells de ferro per davant d'altres llegums.
Ara bé, recorden des de les principals associacions de nutrició, com la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), que cal menjar aquest aliment amb moderació, petites quantitats i en un consum moderat. Això sí, deixen clar que 100 grams de botifarró (la morcilla espanyola, vaja), cobreix més del 100% de la ingesta recomanada de ferro per a homes adults.
Són tan bones les llenties, però?
Sí. Les llenties són un dels aliments més recurrents a la cuina catalana. Diversos informes demostren els grans beneficis que aporten a la salut disminuint el risc de patir obesitat, hipertensió, diabetis o ictus. A més, les llenties són un aliment que conté molta fibra i minerals com el ferro, el fòsfor, el calci o el magnesi.
Els experts també conclouen que menjar llenties ajuda a controlar els nivells de sucre i de colesterol. Per tot això, es recomana menjar llenties quatre vegades a la setmana. Tot i això, els beneficis de les llenties sovint es poden veure perjudicats per la manera com les cuinem. Hi ha tres errors que solem cometre i que fan que aquest producte perdi algunes de les seves qualitats nutricionals.