Aliments rics en ferro: tot el que has de saber

L'alimentació pot explicar la falta d'aquest mineral en el nostre metabolisme, però també és important que l'absorció sigui la correcta

Un pot de llenties
Un pot de llenties | Pexels / Polina Tankilevitch
Enrique Delgado
26 de juny de 2024
Actualitzat: 02 d'agost, 11:48h

Una alimentació rica en ferro millora la funció muscular, reforça el sistema immunitari i ajuda a augmentar l'energia, ja que afavoreix la nostra salut general. 

La falta de ferro en el nostre organisme està associada a la malaltia de l’anèmia, que afecta a més d'un 20% de la població mundial (encara que els casos a Europa només representen el 6% del total). 

Aquesta patologia la podem descriure per l'alteració de la sang, que es presenta amb menys glòbuls vermells dels normals causant fatiga, debilitat i pal·lidesa. Pot ser deguda a diverses causes, de les quals en destaca una: la deficiència nutricional.

Per tant, corregir l'alimentació pot ser de gran ajuda si necessitem augmentar el ferro en el nostre metabolisme. Aliments procedents dels animals com la carn vermella, el fetge, el pollastre, el peix o els mariscs són els més recomanables. 

També trobem opcions molt interessants d’origen vegetal, particularment útils per a tota aquella gent que ha decidit no consumir les fonts animals. Les opcions vegetals com els espinacs, els cigrons, el tofu, la quinoa, les llenties, les llavors de carabassa i el bròquil són perfectes perquè no només ens aporten ferro sinó altres vitamines.

Consumir i absorbir el ferro

Existeixen casos, però, que la falta de ferro no és deguda al consum d'aliments com els mencionats, sinó a causa d'una absorció incorrecta. Hem de saber, en aquest sentit, que augmentar la ingesta de vitamina C pot servir per corregir aquesta anomalia. El Banc de Sang i Teixits recomana, per aconseguir-ho, fruites com el pebrot, el kiwi o la taronja.

Segons el mateix Banc de Sang, “també ajuden a absorbir el ferro alguns àcids orgànics i la vitamina A i Betacarotè”. Aquests els trobem en aliments com la pastanaga, la carabassa o el moniato que alhora aporten vitamines molt recomanables. 

En sentit contrari, hem de saber que problemes de salut com la celiaquia afecten negativament l'absorció del ferro a l'organisme. 

Dosi diària recomanada de ferro 

Seguint les indicacions del National Institutes of Health, els homes d'entre 19 a 50 anys han de consumir 8 mil·ligrams diaris (una tassa de llenties aporta 6,6 mil·ligrams i una onça de xocolata negra, 3,3 mg)  Les dones de la mateixa franja, en canvi, han de prendre al voltant de 18 mil·ligrams. En el cas de les embarassades la recomanació, fins i tot, augmenta a 27 mil·ligrams. 

Els nens i nadons també han de prendre suficient ferro per a un correcte funcionament de l’organisme. En el cas dels infants de menys d’un any la dosi es troba en 0,27 mil·ligrams. Una vegada superada aquesta edat les recomanacions oscil·len entre els 8 a 11 mil·ligrams al dia.