143 milions de persones al món tenen més de 80 anys. En concret, a l'Estat, més de 20.000 superen els 100. Quin és el secret? Admet l'expert en estudi de la longevitat, el doctor Manuel de la Peña que una de les fórmules per viure més i millor és "no perdre la il·lusió", "continuar tenint projectes i somnis". Però també és important mantenir una dieta saludable o el pensament positiu, tal com afirma en una entrevista amb Infosalus amb motiu de la publicació Guia per viure sans 120 anys (Vergara). "La salut física, mental i emocional són els pilars fonamentals d'un envelliment sa", remarca al llibre.
Fa anys que estudia la vida i els costums de la gent supercentenària. Va conèixer la catalana Maria Branyas, la persona més longeva del món fins que va morir el passat agost als 117 anys. Diu de la Peña que a Branyas no li agradava tenir persones tòxiques al seu voltant i que es menjava un iogurt al dia, "un producte que té probiòtics, que cuida la nostra microbiota i, en definitiva, el nostre estat de salut complet".
El també president de l'Institut Europeu de Salut i Benestar Social, professor de Cardiologia, i director de la càtedra del Cor i la Longevitat, reconeix que Espanya ha descobert un autèntic "jaciment de persones supercentenàries", essent un dels països del món en què més anys vivim.
L'enorme càrrega de l'epigenètica
Recorda que per superar els 100 anys hi ha dos factors importants: "Un 25% és cosa dels gens i el 75% de l'epigenètica, d'aquells costums sans, hàbits, i estils de vida que mantenim diàriament. Heretem 20.000 gens i aproximadament 2.000 estan associats a la longevitat, però també els hi ha associats a la malaltia. Per exemple, n'hi ha 50 vinculats amb patir hipertensió arterial. Si tenim gens associats a la hipertensió i no fem exercici, fumem i mengem amb sal tindrem més números de desenvolupar-la".
Per tant, veu vital per mantenir el millor possible aquesta epigenètica, o el 75% de com envellim, mantenir una dieta saludable i equilibrada, fer 20 minuts d'exercici al dia, per exemple caminant, i escoltar música. "Tots els supercentenaris són molt aficionats a la música, els agrada ballar i cantar. Les ones sonores arriben al cervell i estimulen positivament les àrees que provoquen un alliberament de les hormones de la felicitat, neurotransmissors com la dopamina, la serotonina, l'oxitocina o les endorfines. La música, com l'exercici, dispara el nostre estat d'ànim i vitalitat. Hem d'escoltar música almenys 30 minuts cada dia", és un altre dels seus consells.
El pensament positiu, clau en l'envelliment
Així, l'expert recorda alhora la importància del pensament positiu com una de les claus per tenir un envelliment saludable. "No he conegut a cap supercentenari que visqui pensant coses negatives. Tots han posat al seu cap els millors moments de la seva vida. Tots recorden moments positius -la primera comunió, la família, etc.-, si no, seria molt difícil arribar a aquesta edat. El que més envelleix són els pensaments de culpa", ha afegit el doctor de la Peña.
De la mateixa manera, l'especialista veu essencial mantenir la ment activa, tenir un propòsit vital, "saber per què i per a què t'aixeques del llit". A parer seu, tot i que t'hagis jubilat, és primordial mantenir activitats lúdiques o qualsevol altra cosa perquè la ment es mantingui activa. "La ment és com una planta, se l'ha de regar", subratlla el també president de l'Institut Europeu de Salut i Benestar Social.
El metge rebla que l'estrès ens resta vida, especialment l'emocional, ja que ens pot provocar fins i tot un "infart". Diu que suportem la pressió del dia a dia i l'organisme, que no n'és aliè, al final reacciona i es posa en estat d'alarma. "Al principi, el nostre cos s'adapta a aquesta situació d'estrès. Però si la pressió es manté en el temps es corre el risc d'arribar a l'esgotament psicosomàtic que pot donar lloc a neuràlgies, fatiga o cefalea, i pot ser un punt de no retorn. S'ha de saber gestionar la calma. La meditació, la música i aportar serenitat són fonamentals en aquest sentit. Aquí els japonesos i la seva cultura zen són els números u", afirma.