Ni tonyina amb oli ni amb escabetx: aquesta és l'opció més saludable i més barata

Els experts en alimentació i nutrició recomanen limitar la ingesta d'aquest peix en conserva a la setmana

Una llauna de tonyina
Una llauna de tonyina | Pexels
Redacció
12 de febrer de 2025, 13:07

Nutricionistes i experts en alimentació intenten alertar els consumidors dels perills que pot comportar certs excessos a l'hora de menjar. Donades les circumstàncies dels preus dels supermercats, per a moltes famílies o moltes persones, comprar peix enllaunat és una opció ràpida (també per estalviar temps) que a sobre permet emmagatzemar durant molt de temps i, en certs casos, ser l'opció més barata. Fer servir aquestes llaunes com a complement d'amanides o pastes també és una alternativa per a moltíssimes persones. Però compte, molts podrien estar no triant l'opció més saludable ni la més barata.

Segons l'endocrina i experta Isabel Viñas, que fa divulgació de continguts sobre alimentació i altres aspectes de la salut a través del seu canal de TikTok, l'opció més clara és la de la llauna de tonyina al natural. Per què? Primer de tot, apunta, és la tria que minimitza més la ingesta de mercuri. Encara que, en ser un país mediterrani i en basar molta alimentació en aquest producte, les llaunes de tonyina amb oli d'oliva o altres tipus d'oli "contenen entre vuit i deu micrograms més de mercuri que la llauna al natural".

Ha recordat, però, que no cal abusar ni consumir en excés les llaunes de tonyina o altres conserves similars, ja siguin en escabetx, al natural o en oli. En el cas de la conserva de tonyina amb oli, l'experta també ha recomanat als usuaris que llencin l'oli que conté la llauna per després afegir-hi oli d'oliva verge.

Quins són els perills de consumir en conserva?

El primer de tot és el sodi a conseqüència de la sal. Un excés de sal, necessària per a la conservació, fan que ens pugi la tensió, gens recomanable per la nostra salut. A més, també tenen una gran quantitat de greixos i calories. Si estàs buscant perdre pes o no engreixar-te, aquests productes no són per tu. 

A més, hi ha diversos estudis que confirmen que hi ha substàncies químiques que ens arriben a l'organisme. Aquest parla del bisfenol A, un dels components que s'utilitzen per recobrir la llauna i que pot acabar entrant al menjar i, per tant, al nostre cos. Aquest material també és present en ampolles d'aigua o de llet, alguna vaixella o els revestiments dels microones. 

Un excés d'aquest material dins el cos podria arribar a ser perjudicial, per tant, és important no abusar dels aliments en llauna per, d'aquesta manera, evitar el bisfenol A. És recomanable consumir entre dues i tres llaunes a la setmana. Ara bé, si ets una persona que pateix que tensió alta o problemes a les artèries, s'hauria de reduir el nombre de llaunes o escollir les opcions sense sal o sense oli.