T'aixeques amb un espasme en plena nit? Les causes i quan convé consultar al metge

Una doctora alerta que aquestes respostes neurològiques poden arribar a ser patològiques

Una persona dorm en un llit
Una persona dorm en un llit | Pixabay
Redacció
18 de novembre de 2024, 19:23
Actualitzat: 19:23h

Què són els espasmes mioclònics? En què es diferencien dels espasmes musculars que es donen just abans de quedar-nos adormits? Segur que alguna vegada has experimentat com, just abans d'adormir-te, has patit una sacsejada a la cama. Hi ha qui els experimenta mentre dorm i, en aquests casos, poden arribar a ser patològics.

La doctora María José Abenza, neuròloga de l'Hospital Universitari Infanta Sofia de Madrid i especialista de la Unitat del Son, afirma que les anomenades mioclònies nocturnes són espasmes musculars breus i involuntaris que es produeixen en l'inici del somni lleuger (fase 1-2 no REM), i que poden afectar sobretot les extremitats, tot i que a vegades poden ser generalitzades.

El seu origen no es coneix en profunditat, però la gran majoria es comporta de forma benigna i desapareix espontàniament amb el temps, sense necessitat de tractament. Es donen tant en adults com en nens (mioclònies benignes del son) i només un petit percentatge s'associen a malalties neurològiques, com epilèpsia o problemes musculars, remarca la doctora.

En aquest sentit, sobre com diferenciar d'un espasme benigne d'un de patològic i identificar quan cal consultar a un especialista, la doctora Abenza manté que les mioclònies generalment són esporàdiques i totalment benignes. El problema és la freqüència: si es produeixen de forma diària o si succeeixen diverses vegades en una nit, ens desperten i ens fragmenten el son, de manera que la qualitat del nostre somni baixa. "Tenir diversos despertars afavoreix l'insomni i la seva repercussió durant el dia en forma de baixa atenció, concentració, irritabilitat, o de somnolència diürna, entre altres efectes", ressalta.