La longevitat és una de les grans obsessions de la nostra societat. Cada cop hi ha més iniciatives multimilionàries per intentar viure més anys, també a Catalunya com ara el cantant i productor de televisió Josep Maria Mainat. Un dels secrets per estirar l'esperança de vida és l'alimentació.
En aquest sentit, sabem que l'esmorzar és un dels àpats més importants. Es recomana que se segueixin unes pautes d'alimentació que siguin sanes i que inclogui una varietat de productes que comportin beneficis per al nostre organisme. Ara, el cardiòleg Krzysztof J. Filipiak, director de la International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy ha anat un pas més enllà i assegura que a les zones blaves, les regions amb més percentatge de població superior als 100 anys, hi ha un tret distintiu que podria estar vinculat amb l'esperança de vida: el tipus de cafè.
Filipiak assenyala que l'expresso té diversos beneficis que la resta de cafès no presenten. Aquesta tècnica, patentada a Milà ara fa un segle, consisteix en el fet que l'aigua empenyi el cafè perquè es moli a una alta pressió. Així, segons el cardiòleg, aquest tipus permet absorbir els polifenols, una propietat antioxidant dels grans de cafè que també és antiinflamatòria i protegeix la salut cardiovascular.
Per aquest motiu, el doctor assegura que amb dos expressos al dia, el procés d'envelliment del cos es retarda. A més a més, si el consum de cafè de tipus expresso és freqüent, el cardiòleg Filipiak apunta que hi ha una certa protecció a les arrítmies, així com més sensibilitat a la insulina, és a dir menys probabilitats de desenvolupar diabetis del tipus 2.